Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Moje dnešní cesty po kraji směřovaly na Žacléřsko. Před několika měsíci jsem slíbil, že zde budeme pokračovat v debatě zejména v souvislosti s okolnostmi, které ovlivní zdejší kout našeho kraje vzhledem k závazku přijatého vládou – postupně utlumovat těžbu uhlí v naší zemi.
‍♂⛏Navštívil jsem areál dolu Jana Švermy. Diskutovali jsme o potřebě sanace tohoto území a možnostech záchrany objektů zařazených na seznam kulturních památek. Probrali jsme i možnosti případného využití některých prostor areálu pro průmyslovou zónu v návaznosti na dostavbu S3 a D11 přes Královec. A s obojím potom neodiskutovatelně souvisí potřeba obnovy infrastruktury poznamenané provozem dosavadní hornické činnosti.
Dohodli jsme se na spolupráci místních samospráv, kraje a majitelů dolů pro hledání finančních zdrojů na jednotlivé záměry a také na snaze znovu oslovit ministerstvo průmyslu a obchodu s žádostí o systémovější podporu, jež by relevantně zohlednila útlum těžby v našem kraji.
‍♀Starosta Žacléře mi ještě ukázal nové sportovní hřiště, které bylo možné i díky dotaci kraje uvést již letos do provozu.
Na závěr jsem neopomněl navštívit jednotku dobrovolných hasičů, zapojených do přímé spolupráce s profesionály. Prohlédl jsem si techniku, seznámil se s organizací služeb, povídali jsme si i o problémech s nimiž se hasiči při výjezdech, jichž mají cca 70 ročně, potýkají a v neposlední řadě o dalších plánech. Osobní setkání jsem využil také k poděkování dobrovol.hasičům za pomoc této části kraje a poblahopřál k jejich 150. výročí vzniku.