Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Úvěr ve výši 1,2 miliardy korun nepodepisuje člověk zrovna každý den. Já osobně jsem za celý svůj život podepsal pouze úvěr na bydlení v hodnotě o mnoho řádů níže, ale v tomto týdnu jsem ten prve uvedený stvrdil svým podpisem za Královéhradecký kraj.
Nebrali jsme si jej ale jen tak na „projídání“. Přistoupili jsme k tomu s vědomím, že jsme již dlouhodobě schopni vést kraj s vyrovnaným rozpočtem (např. své předchozí finanční závazky jsme vyrovnali v roce 2019), a proto si, jako jeden z dobře hospodařících regionů můžeme nyní, po zralé úvaze a vyhodnocení stávajících finančních závazků, takový úvěr dovolit. Krajské zastupitelstvo jej odsouhlasilo na svém červnovém zasedání.
Prostředky z něj budeme čerpat na dlouhodobě plánované projekty – dostavba Domova důchodců U Biřičky, výstavba nových pavilonů jičínské a rychnovské nemocnice či druhá etapa modernizace ON Náchod. Investujeme tedy do projektů, které do budoucna zvýší kvalitu života v našem kraji, ale také nabídnou – jak při vlastní realizaci, tak následně při svém provozu, – řadu nových pracovních příležitostí.