Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Dlouhodobě sleduji snahu Josefa Horáčka, starosty Jaroměře o záchranu pevnosti Josefov. Mnoho staveb je ve zcela havarijním stavu, z toho nejvíce těch, které jsou ve vlastnictví státu.
Něco málo z objektů se podařilo zachránit alespoň do té míry, aby úplně nezchátraly, díky penězům z městského rozpočtu (ročně cca 6-8 % rozpočtových financí) a úsilí mnoha dobrovolníků, kteří se dlouhodobě snaží o různé opravy.
Proto možná nadešel i čas k úvaze, s ohledem na možnosti financování, zda nezahájit debatu o převodu vlastnictví takto rozsáhlé oblasti barokního města na stát.
‍‍‍Nicméně, přesto jsme dnes společně – starosta s mojí podporou a za přítomnosti zástupců snažících se zachránit též pevnost Terezín – s ministryní Dostálovou (MMR) zahájili jednání o hledání finančních prostředků, pro začátek v našem případě alespoň v objemu cca 600 mil. korun.
Starosta velmi správně apeloval především na odpovědnost státu a poukázal na potencionální záměry využití pevnosti Josefov v kontextu dosavadní snahy města finančně pevnost zachraňovat, a to i na úkor jeho vlastního rozvoje.
‍♂Za sebe, resp. za kraj jsem vznesl požadavek na koordinaci mezi státem (zejména ministerstvy místního rozvoje, kultury a obrany), krajem a městem při hledání nejen peněz na obnovu, ale i pro sjednocení záměrů využití jednotlivých objektů pevnosti (např. proč stavět nový depozitář namísto rekonstrukce historických objektů atp.). Nabídl jsem rovněž krajskou součinnost při financování nebo procesu zpracování dotačních žádostí.
‍♂Hlavní úloha je však státu, a to především v konkrétních výzvách na čerpání finančních prostředků.