Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Každý rok v tento den stejně opakuji, že nejsem pamětník 21. srpna před 53 lety, ale každý rok si více uvědomuji, že ani dnes nemůžeme být lhostejní, že svoboda není žádný populistický a prázdný pojem, na rozdíl od mnoha jiných v současné době hojně skloňovaných, ale že střežit svobodu a bojovat za ní každý den, je naše právo i povinnost.
‍♂Dnes nemáme okupanty v ulicích a už 33 let můžeme říkat, co si myslíme, a snad i co bychom si přáli. Máme své sny, některé splnitelné snadno, některé s obtížemi a některé těmi sny možná jenom zůstanou. Je to na nás, našich schopnostech a vůli nenechat si vzít možnost je uplatnit. Stále věřím, že máme i ten společný sen: žít ve svobodné a prosperující zemi, ve společnosti, kde pravda, vzájemný respekt a schopnost vzájemně si naslouchat mají svou hodnotu. ✌
Nebylo samozřejmé to mít a není jednoduché to udržet. Vysvětlujme také našim dětem a vnukům jaké to bylo, a jaké by to v případě, že svobodu nebudeme chránit každý den zase mohlo být. Vidíme to nakonec i velmi reálně v některých jiných zemích téměř v přímém přenosu. A nezapomeňme na ty, kteří byli připraveni obětovat svůj prospěch i život za pravdu a svobodu. #SVOBODA NENÍ SAMOZŘEJMOST!