Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Již 18 let trvá v mnoha oblastech spolupráce mezi KHK a Dolnoslezským vojvodstvím, do které je zapojeno na české straně mnoho měst, ale také například Univerzita HK nebo záchranné sbory. Za zásadní považuji spolupráci na Česko-polských příhraničních projektech (od roku 2007 bylo jejich prostřednictvím vyčerpáno cca 5 miliard korun). Dnes jsem podepsal se svým polským protějškem Memorandum o spolupráci, které jsem začal projednávat již jako náměstek pro dopravu a jsem rád, že dnes jsem jej mohl osobně i podepsat.
Je dohodou o společné práci na přípravě dalších projektů, jakými jsou např. rekonstrukce silnic v příhraničních oblastech Broumovska, Krkonoš a Orlických hor), modernizace železničního uzlu Meziměstí atd.
A v neposlední řadě se spolupráce bude týkat objednávání přeshraničních železničních spojů, kdy je naší velkou ambicí zajistit spojení Pardubice-HK-Náchod-Meziměstí-Walbrzych-Wroclaw. ‍♂Věřím, že tato konkrétně specifikovaná spolupráce povede k zjednodušení realizace důležitých projektů, prosperitě a konkurenceschopnosti obou našich regionů.