Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL A NEBO VZAL?!
Pondělí
…jednání s náměstkem pro ekonomiku k detailním přípravám rozpočtu na rok 2022, a to zejména s ohledem na připravované zásadní investice ve zdravotnictví (nemocnice Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Dvůr Králové nad Labem apod.), do sociální oblasti nebo do dopravy, kde bych chtěl i pro příští rok zachovat na opravy silnic průměrný objem z pěti předešlých let ve výši cca 1 miliardy korun.
…porada vedení, která byla o připravované struktuře a dílčích změnách ve školství (Lázně Bělohrad, Červený Kostelec a Opočno) v období 2022-2023, o krajském rozpočtu na příští rok, o koordinaci při výstavbě cyklostezek, a také o předložených žádostech na individuální dotace.
…‍‍Rada KHK se 100 body programu tradičně zejména z investiční a majetkové oblasti, ale také například o důležitých informacích, které byly následně v průběhu týdne také zveřejněny – smlouva s ŘSD nebo datový portál.
…zasedání zdravotního výboru KHK k vývoji epidemie v našem kraji
…také jsem si přečetl https://www.novinky.cz/domaci/clanek/tecka-stale-nefunguje-muze-za-to-prenastaveni-systemu-potvrdilo-ministerstvo-40378767#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=lGyWtnYJ1js-202111221806&dop_id=40378767&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz…..mysl%C3%ADm
Myslím, že tohle vysvětlení ty, které k vůli nefunkční aplikaci v pondělí nepustili do restaurace nebo neodletěli, opravdu zajímá‍♂Bohužel, takovéto “drobnosti”, už tak hodně velkou, nedůvěru ve stát jenom prohlubují.

Úterý
… ‍♂Na základě každodenního vyhodnocování vývoje epidemické situace v našem kraji, se snažíme operativně reagovat, a proto jsme začali rozšiřovat kapacity laboratoří v krajských nemocnicích a FN HK, které se oproti jarnímu stavu nyní zdvojnásobily a hledat možnosti v externích laboratořích. Zaktivovali jsme mobilní testovací tým a v případě, že by plošné testování ve školách odhalilo velký nárůst pozitivních případů a tím i větší potřebu PCR testů, pomohou s testováním vojáci.
Odlehčujeme nemocnicím, kde je oproti jarní vlně mnohem více necovidových pacientů, potřebujících intenzívní péči. Aby v důsledku toho nedocházela nemocniční lůžka, snažíme se pacienty s covid-19, kteří jsou již ve fázi doléčení, překládat do jiných zařízení, která jim budou schopna potřebnou péči v potřebné kvalitě poskytnout. Rozšiřujeme očkovací kapacity.
A v neposlední řadě, vidíme jako důležitý prostředek k předcházení těžkého průběhu nemoci (a tím dalšímu i zvyšování zátěže nemocnic) monoklonární protilátky či léky, které zejména u rizikových skupina při jejich nasazení hned v počátečním stádiu nemoci, mohou takovému průběhu zabránit. Proto se snažíme, aby bylo možné jejich aplikaci využívat v maximální možné míře.
…navštívil jsem tři rodinné zemědělské farmy a zúčastnil se diskuse i s dalšími se sedláky na Náchodsku ‍♂ Témata, která jsme v průběhu celého dne probírali, považuji nejenom pro rozvoj našeho regionu, kde zemědělství tvoří významnou část našeho hospodářství, ale i pro celou naši zemi, za velmi důležitá a naléhavá. Patří sem například alespoň dílčí potravinová soběstačnost, kterou bychom ocenili nejenom v případě možných krizových situací – (např.i takových, jako je současná epidemický krize), ale i v souvislosti s ohleduplným a odpovědným přístupem k životnímu prostředí, abychom nevozili produkty, které můžeme vypěstovat doma, přes půl planety.
Je třeba ochraňovat zemědělskou půdu, která patří k tomu nejcennějšímu, co máme.
Musíme hledat rozumný způsob ochrany přírody. A protože Královéhradecký kraj je krajem, kde má zemědělství významnou roli, chceme-li v něm být dobrými hospodáři, musíme se o podmínky našich zemědělců a jejich problémy zajímat. Osobě se proto v rámci svých cest po regionu s nimi často setkávám a uvedená témata diskutuji.
Probírali jsme otázky kolem zemědělských dotací a také problémy s výskytem vlka. Vyslechl jsem také podněty na návrhy pro případnou novou legislativu u tzv. rodinných farem, problémy kolem zemědělské bezpečnosti, řešili jsme i tzv. jednotnou zemědělskou politiku v Evropě v návaznosti na naše národní zájmy. ‍♂Jako hejtman se zajímám a věnuji krajské podpoře našich zemědělců, a to ať už kvůli rozvoji regionu, podnikání v této oblasti, ochraně přírody i z důvodu naší soběstačností a bezpečnosti. ‍Současně se jako senátor snažím a chci se i nadále zaměřovat na související zemědělskou legislativu, na společenskou lobby ve vztahu k vládě apod. (více – viz můj středeční příspěvek)

Středa
…absolvování mnoha a mnoha videokonferencí, setkání s odborníky a telefonátů k vývoji při nastavování opatření v návaznosti na vývoj epidemie v našem kraji se stalo každodenní a značnou součástí mého pracovního programu. Přesto jsem se snažil věnovat i jiným problémům.
…například i v návaznosti na setkávání s našimi zemědělci mohu hned uvést, jak může kraj pomáhat – například individuálními dotacemi (na něž jsme vyčlenili celkem 3 miliony korun) se snažíme kompenzovat výpadek státních peněz na podporu budování pasivní obrany proti útokům proti predátorům. Např. na vybudování plotů proti vlkům, neboť s ohledem na to, že letos v srpnu přestal stát chovatelům kompenzovat náklady na ochranu stád před vlky a nový dotační program začne fungovat pravděpodobně až v prvním čtvrtletí příštího roku, jinou možnost příspěvku v boji s vlkem v současné chvíli chovatelé nemají.
…do konce roku kraj uzavře smlouvu s ŘSD, vztahující se k výstavbě strategických dopravních staveb v našem regionu. Jsem rád, že jsme se po mnoha mých intervencích a společných jednáních shodli na pravidlech, která zlepší koordinaci při dostavbě D11 a D35 a na pravidlech pro užívání silnic nižších tříd, které jsou touto výstavbou dotčeny. Jedná se především o extrémní zátěž krajské silniční sítě při budování liniových staveb a je tedy nezbytné se dohodnout, za jakých podmínek se budou krajské silnice využívat a následné kompenzaci jejich opotřebení či poškození během stavební činnosti státu.
To bude nyní možné vždy na základě uzavření protokolu na počátku stavby, který bude obsahovat přesný rozsah využívání krajské silniční sítě během stavby, rozsah případných úprav před zahájením stavby a také oprav stavbou dotčených komunikací po jejím dokončení.

Čtvrtek
…opět mnoho jednání, ověřování dat a konzultací s odborníky v kraji v souvislosti s epidemií a vládou projednávanými opatřeními
…veřejnosti začal sloužit nový krajský datový portál www.datakhk.cz, který přehledně a srozumitelně zpřístupňuje nejen takzvaná otevřená data, ale nabízí i analýzy, grafy, infografiky a datové výstupy a je také užitečným rozcestníkem pro další krajské portály a aplikace. Data zde obsažená mohou také například využívat studenti pro své práce, statistické údaje mohou usnadnit různé rozhodovací procesy, najdete tu však i důležité informace k regionálnímu rozvoji, dotacím či územním plánům apod.

Pátek
…vláda oznámila nová omezení a vyhlásila nouzový stav, k čemuž chci říci, že považuji přesunutí většiny odpovědnosti za rozhodování o epidemických opatření z krajů do centra, za rozhodnutí vlády učiněné bez ohledu na odlišnou aktuální situaci v jednotlivých regionech. ‍♂Vyhlášení nouzového stavu respektuji, ale jak jsem řekl již v pondělí , z pohledu současné situace v našem kraji, nepovažuji zde jeho vyhlášení za nutné. A znovu také opakuji, že se přikláním k řešení epidemie prostřednictví regionálních opatření – třeba přesahující i území více krajů, pokud na základě vyhodnocení situace v těchto krajích vyplyne. Ale vláda se rozhodla k plošným opatřením a vyhlásila nouzový stav, a tak i v našem kraji se tedy budeme řídit všemi aktuálně platnými opatřeními.
…‍a na závěr týdne shrnutí toho nejpodstatnějšího k vývoji epidemie v KHK a krokům, které realizujeme na základě konkrétní krajské situace, nikoliv až v návaznosti na opatření vyhlašovaná vládou.
Stále patříme ke třem nejméně zasaženým krajům, ale i zde sledujeme nárůst (aktuálně v pátek 938, sobota 913 nových případů na 100 tisíc obyvatel, tedy cca 5150 nových případů týdně). Osobně odhaduji, že tohle by mohl být hraniční nárůst v dalších dnech, na němž by se mohl růst zastavit
Nejvíce je zatížena kategorie do 18 let a jejich rodiče, je proto z mého pohledu důležité být obezřetní a rozumní ve svém chování a udělat maximum pro to, aby se onemocnění zbytečně nepřeneslo do kategorie lidi v seniorním věku!
‍♂Proto každý den s kolegy z pracovní skupiny sleduji vývoj, abychom situaci v rámci možností a včas tam, kde je to právě nejvíce třeba, dílčími opatřeními stačili vybalancovat. (více – viz můj páteční příspěvek)

Sobota, neděle
…oslava narozenin našeho malého Toníka, i když vzhledem k aktuální situaci v trochu komornějším pojetí, než jsme původně plánovali. Ale myslím, že i tak si své první kulatiny užil a my s ním. Pět let uteklo jako voda.‍♂
… a protože ani o víkendu nepřestávám sledovat vývoj situace, potěšila mne dnes jedna mírně optimistická informace, dle níž lze pozorovat náznak brzdění strmého nárůstů nových případů.
…Přeji Vám krásný zbytek první adventní neděle, a v příštím týdnu užívejte každého dne, aby Vám mezi prsty jako voda neprotekl ani jediný.