Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


✒Dnes jsem podepsal memorandum mezi krajem a krajským sdružením místních akčních skupin (MAS) o další spolupráci. Působí jich zde 15 a tvoří je někteří členové místních samospráv, aktivní občané, zástupci neziskových organizací i podnikatelé. Zaměřují se především na projekty zlepšující kvalitu života obyvatelů svého regionu a v posledních letech na ně dokázaly čerpáním peněz z evropských programů přinést do kraje cca 1,5 miliardy korun.
⚡Nyní přicházejí navíc s novinkou, kterou je společný návrh řešení podpory energetické nezávislosti regionů prostřednictvím komunitně energetických společností a získávání prostředků na obnovitelné zdroje energií. Udržitelnost a obnovitelnost v souvislosti s energiemi a životním prostředím, je dnes aktuálním tématem nás všech a je třeba hledat řešení rychle.
‍♂Kraj tuto myšlenku a konkrétní aktivity vítá a kromě toho, že uvažujme návazně o instalaci fotovoltaických panelů na střechy krajských budov, plánujeme podpořit činnost MAS namísto dosavadními 150 000/1 MAS ročně, na příští rok 300 tisíci korunami pro každou z nich.