Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Jsem rád, že po řadě jednání s kolegy 1. náměstkem pro investice, náměstkem pro ekonomiku a radním pro zdravotnictví, jsem mohl včera při návštěvě Trutnova, nejen jejímu starostovi, ale všem Trutnovákům slíbit, že stejně jako jsme v předchozích letech investovali do nemocnice Náchod, nyní jsme zahájili výstavbu nového pavilonu v jičínské nemocnici, připravena je výstavba nových operačních sálů ve Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem a máme připravenu realizaci modernizace rychnovské nemocnice, tak budeme pokračovat také v investicích do modernizace nemocnice Trutnov.

Modernizací prošlo již oční a kožní oddělení, probíhá výstavba nových laboratoří včetně transfúzního oddělení, hematologie, a to spolu s další etapou rekonstrukce, novým vybavením a zateplením objektu – celkem za téměř 300 milionů korun.
Delší dobu byly z pohledu střednědobého horizontu plánovány také další investice – např. do nového urgentního příjmu, neboť zastaralá a nesystémově rozmístěná oddělení akutní péče již nevyhovují standardům moderní medicíny. Po diskuzi se starostou Trutnova v lednu t.r. jsem pochopil, že rovněž problém s chybějícími parkovacími místy v areálu nemocnice se stává už neúnosným (personál i pacienti musí velmi často složitě hledat místo k zaparkování a nezřídka se, aby stihli službu nebo vyšetření, uchylují i k parkování na nevhodných místech).

‍♂Proto jsem požádal kolegy, abychom se společně snažili najít takové finanční a stavební možnosti, které realizaci potřebných změn co nejvíce urychlí.
‍♂Bylo to mnoho schůzek a variant řešení, ale nakonec jsem včera společně s radním pro zdravotnictví a vedoucím odboru investic KHK mohl starostovi a řediteli nemocnice v Trutnově slíbit, že by co nejdříve a možná již v příštím roce (určitě však 2024) mohla začít výstavba nového urgentního příjmu. Součástí několikapodlažního objektu bude také víceoborová JIP, ARO a technické zázemí. Jedná se o investici ve výši cca 200 milionů korun.
Souběžně bychom chtěli začít s výstavbou parkovacího domu s kapacitou 300 míst, v prostoru nad internou. Výše odhadovaných nákladů v tomto případě činí 160 milionů korun.

Celkem tedy kraj investuje v průběhu 5 let cca 700 milionů korun do modernizace trutnovské
nemocnice.