Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Dnes jsem přijal pozvání k natáčení jednoho z dílů seriálu pořadu Blíže k přírodě. Byl věnován zemědělské problematice.
Nejsem odborník na zemědělství, ale považuji ho za přirozenou součást venkova. A i jako úplný lajk vidím, kam se to za posledních 31 let dostalo. Žádná země nepřipustila takový vývoj (kdy dnes máme pouze 40% produkce chovu skotu, 28,9 % dojnic, 64, 2% produkce mléka, 32,4 % produkce hovězího oproti objemům z roku 1990).

‍♂A co má být úkolem odpovědného politika? Bavit se o tom, jaké mají být spravedlivé a efektivní podmínky, sbírat informace a mít relevantní podklady pro jednání. Zemědělci nejsou škůdci, ti se o půdu starají.
Mou snahou jako hejtmana i senátora, je napomoci prosazování rozumné zemědělské politiky, která bude chránit zemědělskou půdu a vracet práci v zemědělství společenskou prestiž.

Také bychom se měli zamýšlet nad tím, zda bychom v duchu velmi často skloňované udržitelnosti, snižování uhlíkové stopy apod., stejně tak jako v souvislosti s bezpečnostními riziky nepředvídatelných událostí, neměli podporovat v prvé řadě vlastní zemědělskou produkci a soběstačnost. ‍♂Ostatně zejména v posledních letech nás různé takové situace nutí k zamyšlení, co budou obyvatelé naší země v případě pandemie či konfliktu nebo jiné krize bez dostatečného pokrytí potřeby mléka, masa, vajec, ovoce, zeleniny, brambor…dělat?

O tom, ale také třeba o rozumné ochraně přírody jsem si s moderátorem pořadu Alešem Erberem povídal v rámci návštěvy Zemědělského družstva Mžany a. s.