Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Cesta k započetí stavby nových operačních sálů v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem byla zdlouhavá a nejistá. Pamatuji si ještě na mnohá jednání z období, kdy jsem byl ve vedení kraje ve funkci prvního náměstka a byť jsem měl v kompetenci zcela jinou gesci, situace kolem ne/ realizaci operačních sálů mne už tehdy osobně zajímala. Proto jsem se nespokojil jenom s čísly na papíře a projednáváním v úzkém kruhu vedení kraje, ale zajímal mne celkový kontext kvality a dostupnosti zdravotní péče v regionu Královédvorska, stejně tak reálné možnosti pro výstavbu. Lékaři Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem ročně provedou okolo 1500 operací a s nemocnicemi v Náchodě, Trutnově, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou tvoří páteřní síť krajského zdravotnictví. Při svém nástupu do funkce hejtmana KHK jsem sám sobě dal slib, že ukončíme věčné „slibem nezarmoutíš“ a na základě reálných podkladů a argumentů v této věci definitivně rozhodneme. Bylo to mnoho různých setkání, jednání a také mnoho „nevěřících Tomášů“. Jsem ale rád, že se stále odsouvané resumé k tomu, zda vůbec a jakou podobu bude tento investiční záměr mít, podařilo v rámci současného vedení kraje změnit v konkrétní realizaci.
Dnes jsme stavbu, která dvěma podlažími doplní stávající budovu laboratoří, odstartovali. Vzniknou dva nové operační sály, jež nahradí ty, které dodnes sloužily chirurgii a urologii čtyřicet let bez úpravy. Vedle sálů zde budou také prostory sterilizace a provozní zázemí. Ve třetím podlaží bude zázemí.
Na vybudování nástavby v hodnotě 62,6 milionů korun kraj uvolnil prostředky z Fondu rozvoje a reprodukce. Částkou 20 milionů korun na stavbu významně přispěl ředitel společnosti JUTA Jiří Hlavatý, jenž je v regionu Královédvorska nejvýznamnějším zaměstnavatelem.
‍♂Je to jedna z dalších významných investic kraje do zdravotnických zařízení, jejichž cílem je, aby spolu s FN HK poskytovala odbornou péči na úrovni 21. století.