Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Jako obvykle proběhl dnešní pracovní den ve znamení mnoha jednání a setkání, z nichž bych se rád zmínil zejména o tom v Třebechovicích pod Orebem, kde byla oficiálně otevřena dokončená stavba tzv. „krňovické křižovatky“. Zahrnuje ještě podchodu pro pěší a cyklostezku.
Hlavním důvodem realizace této stavby bylo zajištění bezpečnosti pro chodce a cyklisty, kteří byli při přechodu křížení místní výjezdové komunikace s velmi frekventovanou hlavní silnicí I/11 vystaveni velkému riziku střetu s jedoucími vozidly. O pomoc s řešením této dopravní situace jsem byl požádán v roce 2018, tedy ještě v době, kdy jsem měl dopravní gesci na starosti.
Město zvažovalo několik variant možného řešení, kdy jedním z nich byl například i kruhový objezd. Následovalo mnoho a mnoho jednání, na nichž jsme společně s městem, krajem, ŘSD i dalšími institucemi hledali nejenom optimální variantu, ale také finanční zdroje k realizaci. Zvítězil projekt křižovatky s podchodem pro pěší, jenž slouží také jako podjezd pro cyklisty neb součástí stavby je i cyklostezka.
Celkové realizační náklady přesáhly 36 milionů korun, z nichž se mi společně s ředitelem ŘSD díky velké snaze podařilo prosadit dotaci z programu SFDI (na stavbu takového charakteru) ve výši cca 12 milionů korun, prosadil jsem krajskou dotaci v objemu více jak 5 milionů korun a 9 milionů korun investovalo město Třebechovice pod Orebem.
Vzhledem k tomu, že se stavba nachází v záplavové zóně, na stavbu byly použity speciální komponenty, materiály a zabudováno čerpadlo, díky nimž by byl odveden případný příval vody. Stavba byla dokončena a uvedena do zkušebního provozu již v prosinci loňského roku a dle zpráv od místního starosty, naplňuje nejenom svůj bezpečnostní účel, ale díky osázení dřevinami a zatravnění, došlo i k značné rekultivaci této části města.
Tak ať dobře slouží nejenom všem Třebechovákům, ale i všem, kteří např. jako cyklisté budou tímto místem projíždět.