Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Kvalita života v našich obcích závisí samozřejmě z velké části na investicích do infrastruktury a dalších, pro každodenní život nezbytných, oblastí i služeb. Ale stejně tak jí významně ovlivňuje spolkový život, společenské, kulturní nebo sportovní vyžití, nabídka volnočasových aktivit, občanská vybavenost či podmínky pro podnikání. Všechny tyto oblasti jsou předmětem hodnocení soutěže Vesnice roku.
V letošním roce si v ní v krajském kole nejvyšší ocenění odnesla obec Žďár nad Metují. Zde se také konal slavnostní ceremoniál, na němž jsem velmi rád předal symbolické stuhy/ceny (váže se k nim i finanční odměna) nejenom vítězi, ale i dalším oceněným. Na druhém a třetím místě se umístily Dobřany, bílou stuhu za činnost mládeže si odnesl Ohnišov, za péči o zeleň a životní prostředí získalo zelenou stuhu Pohoří, oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Stračov a dalších sedm zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.Finanční odměna pro vítěznou obec činí milion korun.
Žďár nad Metují bude reprezentovat Královéhradecký kraj v celostátním kole soutěže, jehož výsledky pořadatelé oznámí na jarmarku venkova v Luhačovicích 17. září. Pro mne je však největším úspěchem to, že se v našich obcích, díky úsilí a aktivitám především mnoha dobrovolníků, jež je vykonávají převážně v rámci svého volného času, daří činit život na venkově atraktivní alternativou životu ve městě. Daří se také zastavit odliv obyvatel a naopak na mnoha místech v kraji zaznamenáváme opačný trend. Děkuji jim všem a vítězi krajského kola držím palce i do toho celostátního✊