Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!
Pondělí – čtvrtek
…‍♂ještě zbývá pár týdnů, než se zase naplno vrátíme k obvyklému režimu školního roku a pracovních povinností, a proto jsem využil možnosti užít si poslední čtyři dny letní rodinné dovolené. Pro malého Toníka byla prvním dobrodružstvím už samotná cesta, neb jsme vrazili vlakem na Slovensko. Netušil jsem však, že bude adrenalinovou disciplínou i pro mne, když jsme nečekaně zjistili, že k vůli opravám vlaků a vagonů, ten náš, do kterého jsme měli předem zakoupené jízdenky, do přistavené soupravy vůbec zařazen nebyl. Pro mne to bylo navíc i zjištění, že problémy s vlaky, které jezdí jako náhrady, máme nejen na regionálních tratích, ale zjevně se to bohužel týká i nadregionální dopravy rychlíkové. Nakonec jsme ale místo k sezení přeci jenom našli a cestu jsme zvládli, aniž by nám to pokazilo zážitky z následujících dnů.
…strávili jsem je v oblasti Kysuce, kde mi učarovala nejenom krásná příroda, ale také úžasné genium loci tohoto prostého a velmi rázovitého kraje, kam navíc sahají i rodinné kořeny z manželčiny strany. Navštívili jsme lyžařské středisko Velká Rača, které má mnoho co nabídnout i v letním období, Ochotnici, Povinu, Radoli a řadu dalších míst, a setkali se zde s mnoha zajímavými lidmi i jejich neméně zajímavými příběhy.
…nešlo si také na každém kroku neuvědomit, že byť už jsme řadu let dvěma samostatnými státy, stále máme tolik společného a blízko k sobě navzájem. Navždy nás bude spojovat historie, obdobné jsou i problémy a společenská atmosféra, se kterými se obě naše země potýkají v současnosti.
… zdejší pohostinnost, dobré jídlo i trocha pravé slovenské pálenky, byly příčinou nejenom dobré nálady, ale i duševního odpočinku po celé čtyři dny. Bohužel, díky tomu všemu utekly velmi rychle.
…i na dovolené jsem stačil sledovat dění a média u nás doma. A neodpustím si malý komentář k vývoji událostí, v souvislosti s ministerstvem vnitra, resp. za nestandardních okolností jmenovaným šéfem ÚSZI. ‍♂Jsem přesvědčen, že bez ohledu na jakékoliv politické hrátky a případné důsledky je nyní v kauze jmenování šéfa ÚZSI v prvé řadě nezbytné zachovat důvěryhodnost zpravodajského a bezpečnostního prostředí a neztratit kredit v rámci potřebné mezinárodní spolupráce. To znamená, nehledat další nové formulace odůvodnění, ale jednat na základě jasných faktů.
‍♂Znovu také opakuji, že bezpečnostní prověrka je důležitá, ale je třeba si uvědomit, že je pouze jedním z několika zásadních předpokladů pro výkon takové pozice, jako je šéf rozvědky. Její představitel nesmí pro výkon této funkce představovat žádná bezpečnostní rizika, a to lze garantovat pouze jeho nezpochybnitelnou důvěryhodností a stejně tak nezpochybnitelnými okolnosti jeho jmenování.

Pátek
…krom nahromaděných papírů jsem ve velmi rychlém sjedu absolvoval řadu jednání.
…dopoledne v Třebechovicích pod Orebem jsem byl na pozvání starosty účasten slavnostního otevření nové zdejší MŠ. Opakovaně se na řešení mnoha věcí (infrastruktura, zázemí pro hasiče apod.) podílíme ve spolupráci s městem společně, ale tentokrát jsem přijel ocenit zejména úsilí a odhodlání zdejších zastupitelů, s nímž se pustili do této stavby za cca 30 mil Kč a přes řadu nemalých problémů ji dotáhli i do konce. Vznikly moderní, krásné a multifunkční prostory pro cca 100 dětí (do budoucna až pro 240). Jsem moc rád za jakoukoliv podařenou investici v našem regionu a všichni, kteří se na vzniku stavby podíleli, včetně personálu školky, jenž je připraven zajišťovat její provoz, si zaslouží velké poděkování.
…následovalo jednání se starostkou Opočna a kolegy o využití krajských nemovitostí, jež se nacházejí téměř v centru města, mohou být rozvojové, sloužit nejen veřejnému zájmu a kraj je názoru, že jejich vlastnictví pro něj není dále efektivní. Dohodli jsme se na společném vypracování rozvojové studie, která zodpoví mnoho otázek k využití a dalším plánům.
…svou účast na říjnové konferenci IRCF 2022 k železniční infrastruktuře jsem projednal s Miroslavem Haltufem. Přijal jsem toto pozvání zejména jako regionální politik a chci zde hovořit o významu vysokorychlostních tratí pro regionální železniční infrastrukturu a o potenciálu dopravy na železnici.
…ocenění za stavbu roku v našem kraji, jíž se stala rekonstrukce kaple svatého Josefa ve Slavětíně (https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/kaple-svateho-josefa-slavetin-radvanice-socha-trutnovsko-kralovehradecky.A200929_573496_hradec-zpravy_kvi), jsem předal firmě Kasper z Trutnova. Ale s jejím majitelem jsme si povídali i o podpoře dětí a mládeže ve sportu (sám se tomu věnuje na Trutnovsku již mnoho let) a dalších záměrech.
…na závěr pracovního dne mne čekalo ještě setkání s ministrem dopravy k problémům a potřebným změnám ve Správě železnic. Diskutovali jsme rovněž o regionálním pohledu na současnou železniční dopravu i spolupráci mezi dopravci, objednateli (jimiž jsou i kraje) a Správou železnic, odpovědnou za průchodnost železniční cesty. Probrali jsme i záležitosti, týkající se spolupráce našeho kraje s ŘSD.

Sobota, neděle
…v sobotu jsme měl čest předat ocenění vzešlá z letošního krajského kola soutěže Vesnice roku, jejím vítězem se stala obec Žďár nad Metují. (více – viz můj sobotní příspěvek).
…a v neposlední řadě si dnes i já připomínám 54. výročí 21. srpna 1968. Nebyl jsem tehdy ještě na světě, ale přesto si díky lidem, kteří utvářeli můj pohled na svět a své snaze vždy poznat fakta a vnímat historické souvislosti, velmi dobře uvědomuji, co tehdejší okupace „spřátelenými“ vojsky i následné období normalizace pro naši zemi znamenaly.
‍♂Nezapomínejme tedy na srpen 1968, ani na současný konflikt na Ukrajině či další jinde ve světě. Mysleme na jejich důsledky a hrozbu, že by se historie mohla i v naší zemi opakovat. Pokud se z ní nepoučíme a nepřestaneme bojovat jenom za své osobní pohodlí a výhody, zapomeneme velmi snadno, že k tomu abychom se cítili bezpečně a měli vůbec možnost snažit se mít lépe, je v prvé řadě podmínkou svoboda. Získat ji, je velmi těžké, ztratit ale velmi snadné.
…přeji vám co možná nepříjemnější nadcházející týden, bohatý na zážitky i prostoru pro to, se chvíli zastavit a zamyslet.