Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


⚡Energetické téma nás provází v posledních měsících téměř na každém kroku a bylo předmětem i mého dnešního jednání, jež jsem absolvoval i spolu s předsedou krajského kontrolního výboru Jaromírem Dědečkem, ve společnosti ČEPRO s jejím generálním ředitelem Janem Duspěvou.
Prvním tématem naší debaty byly možnosti využití vodíku jako alternativní energie, kdy jsme se shodli na tom, že do budoucna je to určitě příležitost pro velké dopravce (jež jsou dodavateli například i pro kraje), ať už v rámci veřejné či nákladní tranzitní dopravy.
Vodík je však atraktivní energetickou alternativou zejména pro železniční dopravu, a to například na tratích, které nejsou elektrifikovány a z důvodu vysokých nákladů k elektrifikace ani v dohledném horizontu nebude možná.
Pokud by se tedy podařilo vybudovat infrastrukturu a logistický systém pro alternativní paliva, jakým je např. vodík nebo LNG, výrazně by se zvýšila nejenom energetická bezpečnost, ale i obslužnost jednotlivých regionů.
Přijal jsem proto pozvání na prezentaci sytému vodíkové výdejní technologie, kterou společnost ČEPRO připravuje, abychom si následně definovat konkrétní potřeby a možnou realizaci výdejních míst i v našem kraji.
Dohodli jsme se také, že budeme v jednáních k těmto tématům pokračovat a postupně upřesňovat konkrétní potřeby jak kraje, tak z hlediska systémových řešení i celorepublikové, a oproti tomu konkrétní možnosti spolupráce v jednotlivých oblastech a částech regionu.
Rád jsem přijal i druhé pozvání na návštěvu vybudované fotovoltaické elektrárny v Cerekvicích, kde ČEPRO plánuje cca v polovině příštího roku zahájit ve spolupráci s akademickým prostředím a dalšími subjekty realizaci elekrolyzéru. Zároveň by tato elektrárna mohla do budoucna fungovat i jako „sklad“ přebytků energie.
⛽A v neposlední řadě v rámci dalších jednání bych rád otevřel i možnosti nákupu plynu. Jsem přesvědčen, že i když systémová řešení jsou primárně úkolem vlády, musíme se snažit i z úrovně regionu hledat další možnosti. A jednou z nich vidím hledat individuální dodavatele a nakupovat energie i jinak, než přes burzu. Ostatně, jak vyplývá i z informací, které zazněly po dnešním jednání vlády, bude o tom s hejtmany v nejbližších dnech také jednat.
Dnešní setkání považuji za nesmírně zajímavé a přínosné, děkuji Janu Duspěvovi za konstruktivní diskusi a těším se nejenom na další setkání, ale hlavně na případnou spolupráci.