Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Dnes jsem si u příležitosti otevření nového domova pro seniory v Borohrádku přijel nejenom prohlédnout tuto novu stavbu za necelých 80 milionů korun (29 uhradila dotace min. práce a soc. věcí a zbytek doplatil kraj), díky níž se rozšíří kapacita stávajícího domova o 24 lůžek se speciálním režimem, ale také si prohlédnout aktuální stav a fungování v původních prostorách. Zejména pak poděkovat všem zaměstnancům, kteří se o klienty starají a zvládli i sloučení dvou zařízení v jeden celek, a zjistit jejich případné potřeby, ve kterých by kraj byl schopen pomoci. Rád bych při této příležitosti poděkoval i za přístup předchozího náměstka Dernera pro sociální oblast, který stál u počátku investičního plánu na tuto stavbu. Nechal se přesvědčit, že se mají záměry naplánovat v čase s ohledem na finanční zdroje a nepřemýšlel pouze o výši finančním objemu, ale i o tom, jak má být z pohledu co nejlepšího uživatelského komfortu a s ohledem na účel koncipována.
Domov pro seniory Borohrádek poskytuje pobytové služby osobám, které mají z důvodu věku sníženou soběstačnost. Je rozdělen na domácnosti pro osm osob, polovinu kapacity tvoří pokoje jednolůžkové. Tak mají klienti dostatečné soukromí a individuální přístup v péči, a naopak ve společném zázemí zase mohou trávit denní aktivity se známými lidmi. Stará se o ně uzavřený okruh pečovatelů, což umožňuje prohlubovat vzájemné vazby a důstojný způsob péče.
Strategickým cílem Královéhradeckého kraje je vybudovat do několika let stovky nových lůžek v sociálních zařízeních a postupně se nám daří tento cíl naplňovat. Nové zařízení v Borohrádku je dalším z již otevřených domovů, které disponují lůžky služby se zvláštním režimem. Další podobná zařízení jsme otevřeli již v Opočně nebo Tmavém Dole.
Dokončený domov v Borohrádku je vybaven nábytkem a dalším potřebným zařízením, jež odpovídá nejvyšším požadavkům péče o klienty, jako jsou například naklápěcí lůžka a moderní hydromasážní vany. Novinkou v rámci celé republiky je unikátní systém elektronické senzorické podlahy v místech pobytu klientů. Umožní dokonalou kontrolu jejich pohybu včetně upozornění na náhlý pád bez toho, aby klienti byli obtěžováni dohledovým kamerovým systémem.
Kraj připravuje i další investice do domovů se zvláštním režimem (DZR) – 30 lůžek ve Vrchlabí a více než 40 lůžek v České Skalici. DZR by měly vzniknout i v rámci městských projektů v Nové Pace či Broumově.