Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!

Pondělí, úterý
…⚽jako předehru tohoto pracovního týdne jsem si dal v neděli večer derby mezi Slavií a Spartou v Praze. Připomněl jsem si derby i další rizikové zápasy z doby, kdy jsem byl ještě pražským policejním ředitelem a musel jsem se soustředit zejména na to, abychom zajistili bezpečnost. Tentokrát jsem si ale mohl vše užít jako nezaujatý fotbalový fanoušek. Divácká kulisa byla vynikající, škoda však, že fotbal s proměněnými gólovými příležitostmi se hrál jenom v první půli a v té druhé se už jen dohrávalo „z povinnosti“. Každopádně jako bývalý rozhodčí jsem ocenil nasazení zkušeného rozhodčího Zelinky, který perfektně s nadhledem zvládl jiskření z počátku utkání a udělování žlutých karet tak, aby z toho nebyl mariáš.
‍…v pondělí a úterý jsem spolupředsedal Komisi pro společnou parlamentní kontrolu činnosti Europolu, která zasedá dvakrát do roka a jsou v ní zastoupeni parlamentní zástupci zemí Europolu za účasti europoslanců, správní rady a dalších osob odpovídajících například za ochranu osobních údajů apod.
Obsahem jednání této komise je doložení činnosti, které je tak trochu o “grilováním” odpovědných osob v jednotlivých zemích za fungování této agentury. Jejich odpovědi však bohužel nemohou být často příliš konkrétní kvůli aktuálním probíhajícím akcím a opatřením v jednotlivých státech. Probrali jsme aktuální bezpečnostní rizika, mezi která patří:
▶obchod se zbraněmi v souvislosti s válečným konfliktem, neboť může ohrožovat vnitřní bezpečnost členských států EU
▶uprchlická krize je rizikem i pro doposud známé formy obchodu s lidmi
▶migrace zůstává obrovským problémem Evropy a souvisí z mého pohledu i s nepříliš funkčním partnerstvím a nenaplňováním dohod s Tureckem, jehož dle stanovených dohod zamezit migraci do Evropy již na vnější hranici Schengenu. Migrace je krom toho ovlivněna i vojenským konfliktem a hledáním dalších migračních cest ze strany organizovaného zločinu.
▶velkou bezpečnostní hrozbou je kyberbezpečnost, útoky na fungování informačních systémů a dezinformace, navíc odlišnosti jednotlivých států komplikují z hlediska trestnosti možnost sjednoceného přístupu při vyšetřování a hlášení závadných obsahů ve virtuálním prostředí
▶v době covidových opatření začala narůstat radikalizace a terorismus a bohužel v době ekonomické krize a válečného konfliktu tento trend pokračuje
‍‍Diskutovali jsme i další postup, kdy jedním z úkolů Evropy musí být například snaha narušit fungování cizích zpravodajských služeb na území svých zemí, což je potřebná aktivita při vlastnictví strategických informací a jejich dalším využití. Mnoho aktivit a opatření Europolu směřuje i k vyšetřování Závažné hospodářské trestné činnosti, praní špinavých peněz a problematiky drogové trestné činnosti.
Podrobná debata se vedla k novým pravidlům pro fungování Europolu ve smyslu neustálého a potřebného “souboje” o nové kompetence versus odpovědnost za jejich využívání. Například oceňuji možnosti přerušení předávání informací k spolupracujícím zemím, využívání umělé inteligence při různých aktivitách, strategie spolupráce s Interpolem a Frontexem.
☝Apel zazněl i na další potřebné změny v rámci Schengenských a Dublinských dohod, o čemž mluvím již od poslední migrační krize. Deklarována byla též podpora vstupu Rumunska a Bulharska do Schengenského prostoru.
‍♂Europol je z mého pohledu funkční agentura pomáhající vynucování práva podle zákonů jednotlivých zemí, zajišťující potřebnou informační podporu, efektivně spolupracující při vyšetřování jednotlivých národních bezpečnostních sborů, a to s kvalitně fungující bezpečnostní analýzou důležitých informací.

Středa
…dopoledne nahromaděná administrativa na KÚ, příprava na jednání zastupitelstva v příštím týdnu, čekalo mne i projednání návrhů na organizační a personální změny na KÚ a jednání s kolegy radními ve zdravotnictví a sociální oblasti.
…odpoledne jednání s Janem Školníkem o další strategii, úkolech a partnerské spolupráci kraje s ohledem na postup Broumova do druhého kola o titul Hlavní město evropské kultury 2028 z minulého týdne. Dohodli jsme se na tom, že budu usilovat o evropský rozměr této kandidatury například v rámci Česko-polské spolupráce kraje s Dolnoslezským vojvodstvím v kulturní oblasti. Rozpočet pro podporu kandidatury Broumova a s tím souvisejících úkolů budeme společně s harmonogramem a odůvodněním spolufinancování ladit v nadcházejících týdnech. Přislíbil jsem rovněž projednání společenské podpory kandidatury s Škoda Auto

Čtvrtek
… přijel jsem si prohlédnout novou dostavbu domova seniorů v Borohrádku a současně i původní areál, poděkovat zaměstnancům a zjistit jejich případné další potřeby pro výkon své služby, ve kterých by jim mohl kraj pomoci. Dostavba za necelých 80 milionů korun (29 uhradila dotace min. práce a soc. věcí a zbytek doplatil kraj) rozšíří kapacitu stávajícího domova o 24 lůžek se speciálním režimem. Je rozdělen na domácnosti pro osm osob, polovinu kapacity tvoří pokoje jednolůžkové. Tak mají klienti dostatečné soukromí a individuální přístup v péči, a naopak ve společném zázemí zase mohou trávit denní aktivity se známými lidmi. Stará se o ně uzavřený okruh pečovatelů. Vybavení domova odpovídá nejvyšším požadavkům na důstojnou péči o klienty. (více – viz můj středeční příspěvek) Nové zařízení v Borohrádku je dalším z již otevřených domovů, které disponují lůžky služby se zvláštním režimem. Podobná zařízení jsme otevřeli již v Opočně nebo Tmavém Dole.
Kraj připravuje i další investice do domovů se zvláštním režimem (DZR) – 30 lůžek ve Vrchlabí a více než 40 lůžek v České Skalici. DZR by měly vzniknout i v rámci městských projektů v Nové Pace či Broumově.
…⛷⛸jednání o přípravě a organizaci zimní olympiády dětí a mládeže s kolegy z organizačně přípravného výboru spolu s náměstkem Štěpánkem a ředitelem úřadu. Řešili jsme stav v ubytování, přípravy sportovišť, ceremoniálů, rozpočtu, organizaci jednotlivých sportů včetně nasazení dobrovolníků, marketing a mediální prezentaci, spolupráci s ČOV a mnoho dalšího. V této fázi příprav jsme odvedli již velký kus práce, ale čeká nás jí ještě mnoho v následujících třech měsících, a proto pracovní setkání se mnou budou pravidelná.

Pátek
…státní svátek, připomínka 104. výročí vzniku samostatného Československého státu. Bohužel se veřejná debata v tento den a dni předtím zvrtla, na můj vkus v trochu nadbytečné míře, v diskusi o tom, kdo jde a kdo nejde, či kdo by měl či neměl jít 28. 10. večer na Hrad, nebo kdo bude mít radikálnější postoj a kdo lépe využije této příležitosti pro nevkusné osobní PR. Namísto toho, abychom právě v tento den alespoň na chvíli „složili zbraně“ a připomněli si hodnoty, které mají tu moc lidi spojit a dát jim sílu dokázat to, co se zdálo nemožné, jako tomu bylo třeba právě před 104 lety. Hodnoty, které nám dají sílu spojit se pro to, abychom uhájili svou svébytnost, své tradice, svou kulturu, ale také nezapomněli na toleranci, solidaritu a vzájemný respekt. A to jak v osobním, tak celospolečenském rozměru, aniž bychom se museli překřikovat na náměstích.

Sobota, neděle
…‍trocha odpočinku s rodinou, který jsme si s malým Toníkem trochu zpestřili fotbalem a vyrazili jsme na fotbalové derby mezi hradeckými Votroky a Pardubicemi do Mladé Boleslavi. Počasí bylo nádherné a naše očekávání vzhledem k předchozím výsledkům Votroků velká. O to větším zklamáním pak byla prohra 1:3, která Toníka cestou domů proměnila v kolovrátek s jednou melodií „tati, a proč jsme prohráli?“. Ale třeba příště to bude zase výhra.
Vám všem do příštího týdne přeji, abyste si do svého pracovního i soukromého skóre připsali co nejvíce vítězných bodů, a když ne vítězných, tak alespoň takových, které Vám přinesou pocit, že i tak ta snaha stála za to.