Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Již po 19. uspořádala Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Český svaz stavebních inženýrů, Česká komora architektů a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s krajem Soutěž Stavba roku 2022 Královéhradeckého kraje, a to v kategoriích domy pro bydlení a rodinné domy, stavby občanské vybavenosti, stavby pro průmysl a zemědělství a dopravní a inženýrské stavby.
V letošním ročníku, do kterého mohly být přihlášeny stavby na území kraje zhotovené a zkolaudované nebo s povoleným zkušebním provozem v období od 1. 1. 2019 do 31. 5. 2022, se Stavbou roku stala přestavba bývalé porodnice a chirurgie na domov pro seniory v Opočně, kde projektanti využili maximální množství stávající struktury, aby šetřili stavební materiál i náklad na stavební úpravy. Na budově jsou instalovány fotovoltaické panely a také systém na zadržování a využívání dešťové vody.
Krajskou Dopravní stavbou roku 2022 se stala rekonstrukce ulice Hlavní v Hradci Králové, která kromě nového povrchu silnice a zpevnění chodníků zahrnovala také obnovu zeleně a rekonstrukci veškerých místních a účelových komunikací, jež jí propojují s ulicemi Pod Vodárnou, K Hvězdárně a K Cikánu.
Cenu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR získala rekonstrukce bývalé koželužny na obytný komplex s 22 bytovými jednotkami v hradeckých Kukelnách, při níž byly zachovány dvě původní nadzemní podlaží a na ně přistavěna další dvě. Cihlovka, jak se nově vzniklý komplex jmenuje, uchovává maximum tepla uvnitř a současně je chráněn okenními žaluziemi proti přehřívání. Na střeše má umístěny fotovoltaické články a přebytečná energie akumulována do zásobníků s vodou.
Čestné uznání pak získaly obchvat Domašína a rezidence Nerudovka v Novém Městě nad Metují.
Zvláštní cenu poroty si odnesla zvláště úsporná budova základní školy v Černíkovicích, která vznikla s myšlenkou minimalizace provozních nákladů a energetické náročnosti při zajištění příjemného a zdravého prostředí pro děti a učitele.
‍♂Cílem této soutěže je seznámit odbornou i laickou veřejnost s aktuálními trendy, architektury. Královéhradecký kraj se vždy pyšnil řadou významných osobností a jimi vytvořených architektonických děl, jež se zasloužily nejen o vžitý přívlastek Salon republiky pro naše krajské město, ale setkáváme se s nimi na území celého kraje. A mne nesmírně těší, že i v současné době se máme čím chlubit. Nejenom však z pohledu moderních technologických a estetických trendů. Máme zde vynikající architekty a stavitele, jejichž projekty uspokojí i ty nejnáročnější funkční, a v současné době velmi naléhavé energeticky a ekonomicky úsporné požadavky, a to vše při respektování regionálních specifik. Rád jsem proto dnes využil příležitosti moci osobně poblahopřát všem oceněným.
Na závěr bych ještě rád připomněl, že Soutěž Stavba roku KHK má i svou republikovou sestřičku, kde Královéhradecký kraj proměnil některou ze svých nominací již 15 x v rámci 30 celorepublikových ročníků.