Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!

Pondělí
…‍setkání s ředitelem firmy Matrix a. s. Liborem Burianem, jenž je jedním z významných zaměstnavatelů na Rychnovsku, k rozvoji a současným podmínkám pro podnikání
…‍‍jednání Rady KHK se 108 body programu napříč jednotlivými gescemi
…‍s ředitelem Střední školy informatiky a služeb ve Dvoře Králové nad Labem jsme jednali o rozvoji kyber bezpečnostních oborů ve spolupráci se zástupci ministerstva vnitra. Hovořili jsme také o budování technologického centra/učeben za využití dotací a garance složek zmíněného ministerstva.
…pracovní setkání s ředitelem Oblastní nemocnice Náchod k úkolům pro tento rok, jimiž je např. vytvoření informačního systému, výstavba urgentního příjmu, rekonstrukce kuchyně apod. Dále jsme diskutovali o plánech na personální stabilizaci a rozvoj jednotlivých oborů, což zahrnuje personální rezervy, koordinaci léčebné péče, přípravu na zajištění i ambulantní péče v nemocnici v oborech, kde ji nebude možné v potřebném objemu zabezpečit v některých oblastech regionu prostřednictvím praktických lékařů (např. pediatrů).

Úterý
…den plný nezbytné administrativy a operativy, která se týkala především organizačních záležitostí spojených s finišující přípravou prestižních sportovních akcí, které se uskuteční v našem kraji v následujících dvou týdnech, a to 20. OH dětí a mládeže a Světový pohár v alpském lyžování
…‍‍a čekala mě i jednání s kolegy z vedení, jako např. s náměstkyní pro sociální oblast, kulturu a cestovní ruch k podpoře i přeshraniční spolupráci v těchto oblastech v letošním roce.

Středa
…společně se zástupci ČOV a sportovních osobností jsme představili novinářům připravenost, organizační pokyny a program nadcházejících 20. OH dětí a mládeže, které startují v neděli ve Špindlu. Věřím, že v tom nadcházejícím společně se sportovci i fanoušky vrchovatě naplníme novodobou myšlenku olympismu, a to že sportovní hry by kromě poměřování fyzické zdatnosti měly kultivovat stejnou měrou tělo i ducha a ve svém širším kontextu by měly napomáhat vzájemnému porozumění, přátelství a mírovému soužití.
…setkání se soukromým zemědělcem ve Žďáru nad Metují kvůli národní zemědělské politice. Zejména jsme diskutovali o plánu změny dotačního systému v přepočtu na hektary.
…se starostou Broumova jsme jednali o problémech v rámci probíhající realizace rekonstrukce domova pro seniory, na kterou kraj přispěl 179 mil Kč a o spolupráci při přípravě druhého kola kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028
…s broumovskými podnikateli jsem diskutoval o plánech místních rozvojových plánech, týkajících se dopravní infrastruktury, zdravotnictví, školství a sociální péče, a o fungování státu, kraje a obcí v době ekonomické krize a problémech v energetice.

Čtvrtek
… v senátní kanceláři jsem se setkal s náchodským výpravčím k opakujícím se střetům kamionu v tunelu pod železnici na silnici s Černčic do Nového Města nad Metují, jež mají mj. za následek výluky na trati, opravy po srážce, zpoždění vlaků či nutnost zabezpečit náhradní dopravu, ale hlavně jde o bezpečnost cestujících. Proto budu ve spolupráci s policií, správou silnic a správou železnic řešit výstražná upozornění a další silniční bezpečnostní opatření v této oblasti.
…následující jednání bylo rovněž o železniční dopravě, kdy jsme řešili nasazování nových vlakových souprav na trati 026 a modernizaci krajské železniční infrastruktury, například prostřednictvím výhybny Česká Metuje, Vysokovské spojky, elektrifikace trati HK -Trutnov, zdvojkolejnění z HK do České Skalice apod.. Probrali jsme rozvojové plány, jako je přestavba nádraží v HK a zdvojkolejnění Velký Osek-Choceň, a také výhodnost a efektivitu zajištění veřejné autobusové a železniční dopravy na Broumovsku. Bylo pro mne zajímavé vyslechnout si pocity a podněty lidí, žijících v odlehlých částech regionu (například v souvislosti s využíváním malých železničních zastávek).
…jednání se starostou Velkého Poříčí, kde jsme v uplynulých dvou letech zrealizovali velkou rekonstrukci silnice v Náchodské ulici směrem do Hronova a nyní se na mě místní samospráva obrací s prosbou o pomoc s investicí na opravu, respektive výstavbu nového, důležitého mostu mezi ulicí Náchodská a Poříčská, jenž je v majetku Velkého Poříčí. Náklady činí cca 26 mil. Kč, což přesahuje jeho finanční možnosti. Přislíbil jsem pomoc v případě, že se nejprve povede sdružit finanční prostředky obce a dotace z MMR a budeme všichni přesně vědět, kolik peněz k úspěšnému dokončení stavby nového mostu chybí.
…pracovní setkání se starostou Trutnova k řešení nákladů za vjezdy autobusů na nádraží, o fungování smlouvy kraje, města a ČD k provozování železniční dopravy a k navazujícím kompenzacím města kraji za výpadky výnosu příjmů z příměstské vlakové dopravy při akceptaci zakoupeného městského jízdného v Trutnově. Jsem rád za shodu v tom, že provozování veřejné dopravy je odpovědností všech samospráv, přičemž většina z celkového objemu nákladů jde k tíži kraje, města a obce se dělí o zbývající část. Proto si všichni zainteresování musejí účtovat jen nezbytné provozní náklady (například za vjezdy na nádraží), či případně spíše symbolicky usilovat o vzájemné kompenzace (například za výpadky výnosů), neb v konečném důsledku jde o jeden společný veřejný zájem.

Pátek
…zasedání správní rady Správy železnic k projednání činnosti organizace, plnění úkolů, přípravy investic a oprav na železnici. Dále proběhla diskuse o mimořádnostech na železnici a způsobu vyrovnávání se s cenovými nárůsty u staveb za rok 2022. A já jsem při této příležitosti projednal železniční opravy a stavby na rok 2023 v našem kraji, výhled a pro nás klíčové investice, jako je např. výhybna Česká Metuje za cca 600 mil Kč, u které předpokládám stavbu v roce 2025 atd.. Za klíčovou považuji i debatu o akceleraci záměru výstavby vysokorychlostní tratě přes Královéhradecký kraj. Poláci mají jednoznačný zájem mít i VRT Wroclaw – Praha. Přičemž pro náš region to bude znamenat velké množství předcházejících investic do konvenčních tratí, jako třeba zdvojkolejnění do České Skalice, elektrifikace do Trutnova, Vysokovská spojka apod.
…odpoledne jsem se pak na KÚ věnoval zejména přípravě na slavnostní zahájení OH, přípravě návštěvy polského velvyslance a návštěvy župana Banskobystrického kraje

Sobota, neděle
…chvilka s rodinou, ale neděle už zase patřila pracovním povinnostem. Nejprve mne čekala konference na podporu sportování mládeže, kde jsem vystoupil v prvním bloku v diskusi s předsedou Národní sportovní agentury, s místopředsedou ČOV, poslanci Šebelovou a Haasem k tématu vzájemné spolupráce státu a kraje v oblasti sportu. Financování sportu ze státního rozpočtu je velmi významně podporováno samosprávami krajů a obcí, například náš kraj poskytuje 1/4 z dotačních peněz na sport. Pomáháme rovněž v krizových situacích jako je třeba energetická krize, kdy jsme poskytli rychle 10 mil Kč na podporu sportovní činnosti dětí a mládeže v kraji. Řeč byla i o podpoře rozvoje Národní sportovní agentury anebo vizionářské úvaze o vzniku ministerstva sportu.
…⛸⛷a samozřejmě dnes také slavnostní zahájení 20. olympijských her (10. zimních) dětí a mládeže ve Špindlerově Mlýně, které proběhne na zimním stadionu v Hradci Králové. Věřím, že k příjemné atmosféře, potřebnému komfortu pro účastníky i ke skvělým výkonům závodníků přispěje čas i prostředky, které jsme věnovali přípravě a nadcházející týden přinese mnoho jedinečných okamžiků. Fandit můžete přijet ve dnech 23. – 26. ledna nejen do Špindlu, ale i do Vrchlabí, Nové Paky či Trutnova (de rozpisu jednotlivých disciplín). Program a další důležité informace naleznete na: http://www.olympijskytym.cz/.
Úspěšný týden Vám všem.