Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Kraj v tomto týdnu hostí dvě významné sportovní události – OH dětí a mládež a Světový pohár v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně, a tak mnoho pozornosti bude směřovat právě k nim, ale přesto je třeba pokračovat i v běžném programu a řešení problematiky v ostatních oblastech. Využil jsem proto návštěvy hejtmanů z ostatních krajů, kteří přijeli do Špindlu podpořit své olympijské výpravy, i ke společnému jednání asociace krajů.
Projednali jsme rozpočty krajů, zejména pak ve vztahu k jednotlivým oblastem veřejných služeb, jejichž odpovídající kvalita a rozsah jsou odpovědností krajů, jako je např. zajištění financování v oblasti sociální péče, dopravy, školství… A dotkli jsme se samozřejmě i tematicky souvisejícího tématu krajské podpory a rozvoje sportu.
‍⚕Velkým tématem byla problematika zajištění primární ambulantní zdravotní péče, neboť nejenom v našem kraji nás tíží problémy se zajištěním lékařských pohotovostí a v některých oblastech též s nedostatek pediatrů a stomatologů.
Už nyní v této věci probíhají jednání se zdravotními pojišťovnami, do jejichž odpovědnosti spadá například zajištění odpovídajícího počtu lékařů, přičemž osobně si myslím, že je třeba zohlednit i podmínky, například v kontextu počtu registrovaných pacientů.
‍♂Budeme ale usilovat o další jednání s vládou a požadovat věcná rozhodnutí ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven ve vztahu ke smlouvám s lékaři o podmínkách (například při zajišťování pohotovosti), legislativní změny a odbornou koordinaci s příslušnými lékařskými komorami.