Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍‍Kromě setkání s prezidentem a řádné schůze pléna Senát Parlamentu ČR jsem se dnes spolu s dalšími hejtmany zúčastnil jednání na Úřad vlády ČR s jejími členy.
Mezi projednávanými body byla diskuse o možnostech nového RUD (rozpočtového určení daní) pro kraje se snahou najít uspokojivé řešení především pro všechny kraje při změnách kritérií pro přepočítávání procentuálních podílů jednotlivých krajů. Souhlasím i s prosazovaným záměrem začlenit objem financí ze SFDI do RUD (nebudeme alespoň muset každý rok „klečet na kolenou“ abychom dostali finance na silnice, jako se to stávalo v minulosti). Mým zásadním požadavkem je, pokud možno zachovat stávající procentuální podíl 6,44 %, což je lze dodržet pouze v případě, že do RUD krajů se nebude dosavadním způsobem započítávat i podíl pro hlavní město.
Byli jsme seznámeni se základními (už veřejně známými) principy transformace České pošty – tedy snížení o 300 poboček a zvýšení dosavadního limitu dochozí vzdálenosti z 2 na 3 km. Mně osobně by však primárně zajímala spíše debata o strategické transformaci, než seznámení s realizačními důsledky dílčích kroků.
‍⚕Projednávána byla též problematika zajištění pohotovostních zdravotních služeb. Ze strany krajů byly opakovaně kritizovány změny v hygienické službě, a to zejména k její zamýšlené transformaci, s níž jsem svůj nesouhlas veřejně vyslovil již dříve.
Hovořili jsme o zvládání praxe v rámci Lex Ukrajina, zejména s ohledem na zpřísnění povinností pro uprchlíky, kontroly a územní spolupráci a nutnosti zlepšit provázanost údajů HUMPO a CIS i metodiku ze strany MPSV.
Kraje také upozornily na vznikající problémy v souvislosti s neustálými změnami při vypisování jednotlivých dotačních výzev (například IROP) a přednesly svůj požadavek na rozšíření dotací, určených na revitalizaci tzv. brownfieldů, a to i na související demolice.
⚡V energetické oblasti jsme diskutovali problém připojování fotovoltaiky nebo jiných obnovitelných zdrojů přes distribuční sítě. Vláda proto přislíbila samostatné jednání s ministerstvem průmyslu a obchodu.
‍♂A v neposlední řadě, vláda rovněž přislíbila zpracování žádosti na EU ohledně podpory de minimis.