Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Kde je vůle, tam je cesta – platí i pro mnoho let zamýšlenou modernizaci Rychnovské nemocnice. Po letech marných snah o naplnění vládního slibu vyplývajícího z memoranda o spolupráci mezi společností Škoda Auto, vládou ČR a krajem ze dne 23. 3. 2015, zahrnujícího spoluúčast státu při financování tohoto záměru, se mi v díky neústupnosti a mnoha vyjednáváním s představiteli předchozí i současné vlády podařilo dosáhnout nejenom potvrzení slibu, objemu, ale i konkrétního plánu čerpání státní finanční participace.
Dnes byly práce na rekonstrukci stávajícího pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice a přístavbě nového pavilonu s urgentním příjmem a ambulantní péčí zahájeny. Celý projekt bude realizován v jedné etapě s co možná nejmenším omezením provozu nemocnice. Vznikne zde nový pavilon urgentního příjmu včetně chirurgického oddělení vybaveného novými zobrazovacími metodami a také zázemí pro záchrannou službu. Modernizací projde současný pavilon s dětským oddělením, internou, gynekologií a porodnicí. Obě dvě budovy budou propojeny v jeden multifunkční celek, což zvýší nejenom efektivitu péče, ale též kvalitu pracovních podmínek zdravotnického personálu. Díky modernizaci bude mít nemocnice prostory také méně náročné z hlediska provozních nákladů. Projekt počítá i s novým objektem pro skladování medicinálních plynů, energocentrem a s vybudováním více než 200 parkovacích míst. Úpravou projdou samozřejmě též inženýrské sítě.
Náklady na realizaci projektu činí zhruba 880 milionů korun, přičemž stát přispěje 300 miliony korun (150 letos a 150 v roce 2024). Na vybavení v předpokládaném nákladu cca 450 mil korun, použije kraj 130 milionů z evropských dotací a jeho dodání bude předmětem samostatné soutěže. Sloužit pacientům začne zmodernizovaný i nový pavilon za 24 měsíců – tedy v průběhu roku 2025.
‍♂Těší mne, že se podařilo dát dohromady potřebný finanční objem na modernizaci nemocnice tak, aby investiční zatížení nepadlo pouze na krajský rozpočet, ale významně na něj přispěl i stát. Dalším krokem je stabilizace rozsahu poskytované zdravotní péče, a vzhledem k tomu, že Rychnovská nemocnice ji zajišťuje pro spádovou oblast s 80 tisíci obyvateli (včetně Orlických hor a průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí), považuji za důležitou i transformaci do samostatné okresní nemocnice, jíž plánujeme v roce 2025.