Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Spolek Vodní záchranná služba ČČK Náchod z. s. se stal organizátorem letošního, již 20. ročníku ROZKOŠ RESCUE . Je to cvičení profesionálních i laických záchranných týmů z celé naší republiky a Slovenska, v jejichž řadách najdeme např. i dobrovolné hasiče nebo mediky. Přijel jsem se dnes za nimi k přehradě Rozkoš u České Skalice podívat a velmi jsem ocenil autenticitu jednotlivých závodních stanovišť, na nichž jsou simulovány konkrétní události vyžadující zásah záchranářů, a skvělé výkony týmů. Cvičení je pověstné svou vysokou úrovní a vždy klade velký důraz na důkladné vyhodnocení každého ze stanovišť. Ze strany záchranářů je o něj každý rok velký zájem.
Závod také vždy zahrnuje stanoviště, kde je simulována situace, jež vyžaduje zásah z vodní hladiny. Jeho přípravu zajišťuje základna Vodní záchranná služba ČČK Náchod z. s., jejíž spolek na přehradě Rozkoš dohlíží v letní sezóně na bezpečnost koupajících, disponuje adekvátní technikou pro zásah na vodní hladině včetně motorových člunů.
‍♂Mně osobně je téma záchranářské činnosti velmi blízké, a to nejenom vzhledem ke své předchozí profesi u policie, ale i nyní jako hejtman jsem velmi často, a to zejména v posledních letech, které přinesly řadu nepředvídatelných situací, v kontaktu a spolupráci s jednotlivými složkami IZS, k němuž záchranáři také patří. Také díky jim se vše doposud podařilo bez větších komplikací v našem kraji zvládnout.
Nicméně, vídat záchranáře v sanitce či hasičském voze jsme zvyklí, ale o těch, kteří zachraňují naše životy ve vodě, toho často mnoho nevíme. A bohužel i podpora jejich činnosti bývá tak trochu na okraji.
Osobně práci členů spolku Vodní záchranné služby ČČK Náchod velmi oceňuji, a to nejenom za nasazení, se kterým připravili toto cvičení, ale vnímám důležitost i jejich průběžné činnosti, která nespočívá pouze v samotných zásazích, ale také ve vzdělávání veřejnosti a výchově dalších záchranářů.
Královéhradecký kraj bude podpoře cvičení Rozkoš RESCUE pokračovat, ale mou snahou také bude při nejbližších jednáních, jak v rámci Asociace krajů ČR , tak na půdě Senát Parlamentu ČR , iniciovat diskusi a následně vznik takových mechanismů, které by vodní záchranářství podporovaly systémově i v rámci celé republiky.
⛑Při záchraně lidských životů, a je jedno, zda je to na souši nebo ve vodě, jde často o vteřiny a správně poskytnutou pomoc, a proto si zaslouží všichni, kteří nasazují při výkonu této činnosti svoje zdraví a životy, aby měli pro svou přípravu adekvátní podmínky, vybavení a možnost své dovednosti neustále zdokonalovat. Ročníku Rozkoš RESCUE 2023 přeji samé výborné výsledky a všem jeho účastníkům šťastný návrat nejen z tohoto cvičení, ale z každého záchranného výjezdu.