Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


UNIVERZITOU SE JENOM NECHLUBÍME!

UHK je nezastupitelnou vzdělávací institucí v našem kraji. Bohužel, v minulosti nebyla ze strany kraje nijak zásadně podporována.
‍♂Mou snahou bylo toto již před časem změnit. Kromě osobních jednání s premiérem a písemných žádostí na zvážení možnosti navýšení přislíbeného objemu dotace MŠMT na výstavbu nového kampusu farmakologické a lékařské fakulty, kdy cena realizace k vůli nárůstu cen materiálu přesahuje plánovaný objem, jsme na kraji přistoupili aktivně k podpoře územního rozvoje univerzity a poskytli dotační prostředky ve výši 16 milionů korun. Jsou určeny na plánované projekty (např. dokončení rekonstrukce budovy pedagogické fakulty, či výstavba univerzitního kampusu a dalších potřebných prostor).
Vnímám to tak, že kraj nemůže být pouhým „účastníkem zájezdu“, ale je potřeba, pomoci své regionální univerzitě, zejména ve chvíli, kdy se ocitá v souvislosti s investičními záměry v nelehké situaci.
Proto je také kraj připraven ještě poskytnout dotaci ve výši 45 mil korun na rekonstrukci Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové , na jejíž realizaci by univerzita při předpokládaném rozpočtu 410 mil a s dotací ze strany MŠMT ve výši 271 mil korun neměla. Dotace, byla odsouhlasena Radou KHK a pokud jí posvětí i zastupitelstvo kraje, bude rozdělena do tří let po částkách 15 milionů korun.
Pedagogická fakulta připravuje nejenom nové pedagogy, kteří dále působí v kraji, ale má zajišťováním kurzů celoživotního vzdělávání svou významnou úlohu i pro veřejnost.