Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


PRIORITOU JE STABILNÍ FINANČNÍ PROSTŘEDÍ
‍‍Už více jak rok vedeme mezi hejtmany diskusi s cílem najít “spravedlivější” kritéria přerozdělení stávajících 9,78 % RUD mezi jednotlivými kraji. Nicméně, jak jsem již několikrát zmínil, s ohledem na potřebné úspory státu, kdy lze z jeho strany očekávat snížení příjmů do rozpočtů krajů a současně také škrty např. za výkon státní správy či v oblasti dotací, což vše bude rovněž ovlivňovat hospodaření s veřejnými prostředky, jsem nyní spíše zastáncem udržení stávajícího systému. Přičemž se nebráním otevření této diskuze v době, kdy budou veřejné finance a příjmy stabilizovány, a bude tedy možné dělat změny v systémových záležitostech, které nejsou krátkodobého charakteru, ale budou platná dlouhodobě.
‍♂Nyní je stěžejní, připravit se na řešení konkrétních dopadů ozdravného balíčku do našeho rozpočtu. Zažil jsem to již při předešlé krizi, ještě v roli policejního prezidenta. Není čas brečet, ale mít jasnou představu, jak budeme v nadcházejícím období financovat investice ve zdravotnictví, silnicích a dalších oblastech. Proto jsem včera i dnes jednal s náměstkem pro ekonomiku Rudolfem Coganem a dalšími kolegy, abychom se společně zamysleli nad rozvojovými prioritami dle jejich nezbytnosti a stavu rozpracovanosti, ale také nad dalším hledáním úspor ve fungování kraje a abychom každou uspořenou korunu mohli využít na investice. Budeme muset přejít na hospodárné poskytování krajských dotací, a hlavně využít uspořené peníze na účtech spolu s reálnými příjmy, které budou s ohledem na stav ekonomiky k dispozici.
O všem budeme ještě dále jednat v kontextu dalšího vývoje, neboť ještě není uzavřeno ani připomínkové jednání k ozdravnému balíčku. Jsem ale rád za kolegy kolem sebe, kteří si uvědomují svou odpovědnost (aneb nikdo jiný to za nás neudělá) za zajištění stabilního prostředí ve fungování kraje.