Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Opět si v těchto dnech připomínáme soluňské bratry Cyrila a Metoděje a výročí upálení mistra Jana Husa. Jejich odkaz je stále aktuální. Význam mise zmíněných svatých bratří vnímám především jako počátek vzdělanosti a propojení západních a východních kultur. Jejich odkaz je stále aktuální a i dnes nás zavazuje. Zkusme proto na něj, a nejenom v těchto dnech, navázat snahou o propojení všech lidí dobré vůle, jíž nezbytně potřebuje celá naše společnost. A to bez ohledu na církevní, státní či jinak kategorizující příslušnost. Kultivujme jejím prostřednictvím svůj rozum i cit pro opravdové hodnoty a vzájemné porozumění.

‍♂A jestli něco patří k základním hodnotám, je to pravda. Pro Jana Husa měla takovou, cenu, že za ní položil svůj život. My jsme jí ale začali pohrdat a vyměnili ji za pohodlí polopravd a politikaření. Jako člověk veřejně činný si uvědomuji nutnost vrátit pravdu i do politiky, o níž jsem přesvědčen, že nemá být jenom mocenským prostředkem a deklasovat morální hodnoty. Dobrá politika má mít pevné kořeny v pravdě (slibujeme jenom to, co dokážeme splnit) a má v ní být prostor pro dobrou vůli vzájemně si naslouchat a bez ohledu na značku i snahu spojit pro řešení zásadních priorit své síly. Nikoliv svou sebestředností stavět lidi proti sobě.

‍♂Já ve vůli věřím, ostatně je součástí mého životního kréda, a rád bych věřil i ve vůli nás všech se navzájem respektovat a žít v pravdě, protože budeme-li to čekat jenom od těch druhých, strávíme život v čekárně uzavřeni do své naštvanosti a vzdálení od sebe navzájem. Krásné sváteční dny Vám všem!

#lidedobrevule #cyrilametodej #janhus