Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Znáte to, jak je to s tím, když chcete pobavit pána Boha, že? Prozradíte mu své plány… Stejnou chybu jsem udělal při předsevzetí, že si tento týden vezmu dovolenou. V reálu jsem jej začal na zasedání správní rady Oblastní nemocnice Náchod a.s. . Ale hlavním bodem jednání bylo hospodaření nemocnice, a to i v kontextu avizovaného osamostatnění Nemocnice Rychnov nad Kněžnou, která je nyní Náchodské nemocnice součástí, a to jsem rozhodně nemohl vynechat. Na stole jsou tato možná řešení – zachovat současný stav nebo zřídit odštěpný závod ONRK anebo rozdělit stávající nemocnici na dvě samostatné akciové společnosti ON Náchod a ON Rychnov nad Kněžnou.

Cílem však není žádné politicky populistické řešení, ale jde o to, abychom našli to ekonomicky i systémově co možná nejlepší. Jsem přesvědčen, že máme začít cestou zřízení odštěpného závodu ONRK a stanovit si harmonogram zhodnocení jeho fungování, na jehož základě lze pak přijmout definitivní rozhodnutí, zda se vrátit k současnému stavu nebo přistoupit k celkovému rozdělení obou nemocnic.

Výhodou tohoto mezikroku je jednak transparentnost hospodaření i řídících procesů v jednotlivých závodech a také větší podíl vedení rychnovského odštěpného závodu na vedení celé ONN. Vznik odštěpného závodu předpokládáme k 1. 1. 2024 a k 1. 1. 2028 bych chtěl mít zpracovanou analýzu posuzovaných výsledků a, budou-li hovořit ve prospěch úplného osamostatnění rychnovské nemocnice, zahájit potřebné kroky.

A zpátky k aktuálním výsledkům hospodaření za rok 2022, které skončilo + 44 mil Kč. a o 4 mil Kč měla pak nemocnice na konci roku na účtech více, než na jeho počátku. Kladné výsledky hospodaření ONN čtvrtý rok za sebou vypovídají o ekonomické stabilitě této akciové společnosti. Poděkoval jsem vedení společnosti a současně připomněl, že kladné hospodaření nemocnice je cílem i pro rok 2023. Dále jsem byl seznámen s definitivním ukončením sporu nemocnice versus CEP, byl jsem informován o přípravě na zřízení dětské ambulance v nemocnici, o průběhu výstavby stravovacích zařízení, urgentního příjmu a k zřizování fotovoltaické elektrárny nemocnice. Seznámil jsem se s udělením statutu vysoce specializovaného centra digestivní endoskopie, probrali jsme i záměr výstavby “léčivé zahrady” a možnost pořízení operačního robota do ONN, kde máme také již požádáno o stavební povolení na tzv. II. etapu dostavby.
Volno to sice nebylo, ale dobrý pocit jsem si odnesl.