Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!

Pondělí
…týden dovolené začal pracovně – zasedáním správní rady Náchodské nemocnice, na němž patřilo k hlavním bodům hospodaření nemocnice, a to i v souvislosti s avizovaným osamostatněním Nemocnice Rychnov nad Kněžnou, která je nyní té Náchodské součástí. Hospodaření za rok 2022 skončilo + 44 mil Kč a nemocnice měla na konci roku o 4 mil Kč na účtech více, než na jeho začátku. Kladné výsledky hospodaření ONN čtvrtý rok za sebou vypovídají o ekonomické stabilitě této akciové společnosti a plusové výsledky jsou cílem i pro letošní rok.
Dále jsou na stole řešení – zachovat současný stav nebo zřídit odštěpný závod ONRK anebo rozdělit stávající nemocnici na dvě samostatné akciové společnosti ON Náchod a ON Rychnov nad Kněžnou. Jsem přesvědčen, že máme začít cestou zřízení odštěpného závodu ONRK a stanovit si harmonogram zhodnocení jeho fungování, na jehož základě lze pak přijmout definitivní rozhodnutí, zda se vrátit k současnému stavu nebo přistoupit k celkovému rozdělení obou nemocnic. Výhodou tohoto mezikroku je jednak transparentnost hospodaření i řídících procesů v jednotlivých závodech a také větší podíl vedení rychnovského odštěpného závodu na vedení celé ONN. (více viz můj pondělní příspěvek)
… ✒a ještě jsem zvládl potřebnou administrativu včetně stanovení úkolů pro kancelář, aby v následující dny kvůli mé nepřítomnosti nezůstaly stát důležité věci.

Úterý – Pátek
…zbytek týdne jsem strávil výletováním a dalšími prázdninovými aktivitami s rodinou. Stačili jsme navštívit KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC v Praze, udělat si cyklovýlet kolem Vltavy a Labe do Mělníka, zajet obdivovat Karlštejn, svézt se lodí po Vltavě a zažít, pro nás nevšední, cestování tramvají, metrem a příměstskou železniční dopravou vlakem Elefant i nezapomenutelný koncert Stinga.
…na dálku jsem telefonicky zůstal v kontaktu s kolegy v úřadu, abychom vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci, odladili jaká opatření zůstanou v pohotovosti a současně vyhlásili ukončení striktního zákazu, vydaného minulé pondělí. Přesto však znovu apeluji na dodržování celoročně platných pravidel (zákaz rozdělávání ohně, manipulace se zdroji otevřeného ohně či kouření v lese mimo vymezená místa apod.), obezřetnost i při rozdělávání ohně, grilování nebo manipulaci s propanbutanovými vařiči na svých pozemcích. Doporučuji i nadále sledování předpovědí počasí na stránkách (ČHMÚ) a zveřejňovaných výstrah na webu HZS Královéhradeckého kraje www.hzscr.cz/hzs-kralovehradeckeho-kraje.aspx. (více viz můj čtvrteční příspěvek).

Sobota, neděle
…navštívil jsem slavnostního otevření společenského domu ve Stračově, na jehož stavbě za cca 39mil Kč se téměř 10 procentní dotací podílel kraj. (https://stracov.cz/obec/aktuality/1300-sjezd-rodaku-stracova-a-klenice-2023-u-prilezitosti-otevreni-nove-vystavene-obecni-budovy-multifunkcni-dum-stracov.html) .
…rád jsem přijel i na zlatou svatbu mého kamaráda Honzy Peška, celoživotně zapáleného zemědělce a člověka, který pro toto odvětví uvádí i mnoho práce v oblasti potřebné společenské osvěty. Poděkoval jsem mu za to, a hlavně pogratuloval k tomu, co všechno spolu za těch neuvěřitelných 50 let společně s Helenkou zvládli.
…v neděli jsem absolvoval domácí slavnost v Polici nad Metují se zahradním koncertem Duo Teres a velký dík posílám zdejší paní domácí Lucii Noskové.
Ve zbytku neděle mi zbývá příprava na nadcházející pracovní týden, do kterého i Vám všem přeji jenom vše dobré.