Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Vyhlášení krajského kola soutěže Vesnice roku , kterou se pro letošní rok stala obec Suchý Důl jsem si (i když se mi po příjezdu z dovolené ve dvě hodiny ráno vstávat moc nechtělo:-)) nemohl nechat ujít.
Cílem této soutěže, kterou vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR (SPOV ČR) , Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství České republiky, je motivace obyvatel venkova k jeho obnově a rozvoji.
Suchý Důl krajské kolo vyhrál již v roce 2002 a v témže roce v tom celostátním pak obsadil 3.místo. Letos zabodoval opět a uvidíme, jak dopadne v zářijovém národním kole. Mám k této obci trochu i osobní vztah, neb to byla jedna z mých prvních štací, kde jsem v uniformě sloužil. A moc dobře vím, že vůbec není snadné pro takto malou a v odlehlém místě se nacházející obci dosáhnout na jakoukoliv finanční či další státní podporu, a proto musí na realizaci svých rozvojových aktivit vynakládat především úsilí svých obyvatel. O to více si vážím příkladných investičních i společenských aktivit, jež obec Suchý Důl opakovaně prokázala. Jsou základem rozvoje, ale také podporou vzájemné pospolitosti, uchování tradic i společenské odpovědnosti.
‍♂Jsem přesvědčen, že motivace je důležitým hybatelem, a zapojení obcí důležitou součástí pro celkovou obnovu a rozvoj našeho venkova. Proto, na rozdíl od většiny ostatních krajů, nad rámec prostředků, kterými přispívají vítězům krajských a následně i celostátních kol vyhlašovatelé soutěže, oceňujeme v tom krajském z vlastních prostředků také obce, které se umístily na 2. (Obec Bystřice ) a 3. (Tetín) místě.
Obce Světí si odnesla Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí, Oranžovou stuhu získala za spolupráci obce se zemědělským subjektem Obec Česká Metuje, Modrou stuhou za společenský život se může pochlubit obec Libňatov. Šest obcí obdrželo cenu hejtmana.
Věřím, že všechny oceněné obce budou příkladem pro další a podpoří jejich chuť se zapojit a nebát se třeba i srovnání s ostatními v soutěži.
Všem zúčastněným obcím děkuji za projevenou snahu a zájem, a těm oceněným blahopřeji.