Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Na počátku týdne jsem psal o tom, že nadešel čas sklizně a měl jsem na mysli především naše zemědělce, ale troufám si k ní na konci týdne přičíst i včerejší rozhodnutí vlády schválit plán obnovy a rozvoje pevnostních měst, mezi která patří i náš Josefov.
Je to výsledek mnoha vyjednávání s ministry několika resortů a společně s kolegy hledání vizí pro další využití předmětných historických objektů a podpůrných argumentů, které by byly relevantním odůvodněním pro toto rozhodnutí vlády – investovat do záchrany nejvíce chátrajících objektů v Josefově a Terezíně v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z havarijního fondu ministerstva kultury.
Ministerstvům kultury a pro místní rozvoj děkuji.
Žadatelem bude město Jaroměř. Královéhradecký kraj, přestože není vlastníkem předmětných nemovitostí, bude kromě dosavadních jednaní se státem společně s žadatelem hledat možnosti finanční spoluúčasti na stavební obnově havarijního stavu zchátralých budov objektů v Josefově v rámci zmíněného programu – tzv. „čtvercáky“ a nemocnice v Pevnosti Josefov, neboť jsem si vědom skutečnosti, že bez naší součinnosti by takové záměry město Jaromeř obtížně zvládlo.
A z nového programu ministerstva pro místní rozvoj, o kterém nyní z krajské úrovně intenzívně jednáme, by mělo být v letech 2024 – 2033 využito dalších cca 1,2 miliardy, na případné další dílčí rekonstrukce ve prospěch budoucí smysluplné revitalizace.
Je před námi ještě dlouhá cesta, ale již s malým světlem na konci tunelu.