Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Regionální dny železnice jsou mimo jiné připomínkou první cesty vynálezce parní lokomotivy George Stephensona vlakem (září 1825), jenž také spojil britský Stockton a Darlington. Ten, který se uskutečnil včera v Trutnově, byl ale více než o historii o budoucnosti veřejné železniční dopravy v našem kraji. Představeny na něm byly dva typy nových souprav, které již od srpna příštího roku budou v Královéhradeckém kraji jezdit.

Bude to 16 souprav RegioFox, jejichž výrobcem je polský výrobce PESA Bydgoszcz SA . Mají moderní, účelný, světlý a přehledný interiér s pohodlnými sedačkami a velkým množstvím prostoru pro uložení zavazadel, kočárků nebo jízdních kol. Jsou klimatizované. Soupravu pohání dva motory značky Rolls-royce. Bezpečnost zajišťuje konstrukce dimenzovaná na srážky s nečekanými překážkami na trati, několik systémů velmi účinných brzd, nejnovější vlakový zabezpečovací systém ETCS a komunikační technologie GSM-R. K bezpečnosti cestujících patří také moderní předsuvné dveře ovládané tlačítky, které se zavírají centrálně a jsou zablokované proti nečekanému otevření už před rozjezdem vlaku.

Obdobný komfort poskytnou i české soupravy Regio Panter, které pohání škodovácký motor a od srpna 2024 jich bude na našich tratích 7.
Pro oba typy vlakových souprav je společná také nízkopodlažnost a bezbariérovost. Ty zajistí pohodlné cestování všem lidem bez ohledu na věk a mobilitu, což ocení jistě jak senioři, tak rodiče s malými dětmi či kočárky nebo lidé na vozíku, kterým jsou přizpůsobeny i parametry a dostupnost toalet. Těm, kdo pracují i na cestách to umožní palubní wi-fi síť, elektrické zásuvky a USB konektory.
Soupravy jsou vybaveny moderním informačním systémem.
✍Celkem bude v rámci plnění smluv mezi Česke Drahy a Královéhradeckým krajem v letech 2024 – 2026 nasazeno 40 nových vlakových souprav v našem kraji (dojde tedy k obměně 75 % stávajícího vozového parku). Jsem rád, že plnění postupuje dle plánu.