Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Po 26 letech strávených v bezpečnostním prostředí si někdy dovolím s některými kroky či opatřeními aplikovanými v tomto rezortu nesouhlasit. Nicméně, k aktuálně diskutovanému tématu „znovuzavedených“ namátkových kontrol na hranicích bych rád řekl:
Připomeňme si, že kontroly na hraničních přechodech jsme sice před časem opustili, ale v rámci průběžného vyhodnocování rizik v určité podobě, tedy staženy více do vnitrozemí a zaměřeny na vytipované osoby, vozidla a způsoby přepravy, zůstaly. Nyní, v důsledku vývoje situace a predikce možných rizik, je (stejně jako řada dalších zemí střední Evropy) vracíme na hranice, čímž mimo jiné vytváříme podmínky i pro další specializovanou činnost bezpečnostních složek.
Namátkové kontroly jsou nasměrovány nejen na nelegální migranty, ale hlavně na ty, kteří osudy druhých lidí zneužívají pro organizovaný zločin, pro obchod s lidmi. A máme-li v této oblasti něco změnit, je třeba odhalit organizátory této činnosti. Bez spolupráce, sdílení informací a společně sladěného postupu bezpečnostních složek všech zainteresovaných zemí, to však není možné.
‍♂Proto považuji připojení se k aktuální strategii ochrany hranic, která zahrnuje namátkové kontroly a přistoupilo k ní též Slovensko, Polsko i další země, za správné. Přičemž současná čísla zadržených organizátorů a převaděčů považuji za mírně optimistický signál, že bezpečnostní složky státu se kromě kontrolní činnosti zaměřují hlavně na rozkrytí cest a klíčových osob podílejících se na organizaci nelegální migrace.