Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Posledních 7 let co působím ve vedení kraje se věnuji zemědělství v našem regionu a snažím se vnímat aktuální problémy bez ohledu na to, zda se týkají zemědělců z Asociace soukromého zemědělství, Zemědělského svazu, či Agrární komory. Každodenní práce jich všech není snadná a její kvalita i objem konečné produkce závisí na mnoha okolnostech, od meteorologických podmínek počínaje až po finanční podporu, jež se odvíjí jak od evropské, tak národní zemědělské politiky státu.
❌Ta bohužel v současné době například prostřednictvím 2 roky starého opatření vlády k tzv. redistribuční sazbě zemědělců, která by měla být systémová a smysluplná pro všechny, jež se v tomto oboru realizují, zemědělce spíše rozděluje. Někteří z nich díky nastavené diferenciaci podpory mají pocit, že tento systém je pro ně spíše diskriminační.
‍♂A přestože chci stále věřit příslibu představitelů vlády, že po dvou letech platnosti výše zmíněného nařízení dojde k vyhodnocení jeho efektivity, smysluplnosti a účinnosti a v tomto kontextu případně k jeho revizi a možným úpravám, jsem při svých setkáních se zemědělci v našem kraji s jejich nesouhlasem se současným stavem často konfrontován. Stejně tomu bylo i dnes, když jsem na Broumovsku navštívil pana Jaroslava Láda, který je předsedou Zemědělského družstva Ostaš. Také zde nechtějí čekat dva roky, a i s ohledem na vlastnictví půdy činí dlouhodobě kroky, o kterých nyní chtějí jednat nejen s vládou a parlamentem, než podají oficiální stížnost na ústavní soud. Probrat s těmi, kdo mají ochotu diskutovat, jejich názory i věcné argumenty považuji za součást své hejtmanské i senátorské práce, a dnes jsme se shodli na tom, že teď budou důležitá veřejná slyšení v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Budu se jich chtít také zúčastnit.