Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


☕Na jednom ze svých letošních setkáních s občany, které proběhlo v pohádkovém místě Český ráj na rozhraní našeho a sousedního Libereckého kraje, jsem slíbil, že se pokusím hledat cesty, jak pomoci zachránit zdejší technickou památku – most u Podsemínský Mlýn ležícího v Obec Libošovice/Troskovice-Český Ráj. Ten byl původně barokní stavbou, po přestavbě fungoval jako vyhlášená pekárna a turistickou zajímavostí je dodnes, a proto je třeba zachránit i most, který umožňuje jeho prohlídku, což ale jeho současný stav neumožňuje a kvůli obavě z nákladů spojených s rekonstrukcí se k němu už 20 let nikdo nehlásí.
A tak jsem se dohodl s kolegou libereckým hejtmanem Martin Půta na společné snaze pomoci a dnes jsme se v Libošově sešli, abychom prodiskutovali se zástupci obcí, jež jsou v turisticky atraktivní oblasti Českého ráje po obou stranách hranice našich krajů, jak jim můžeme pomoci nejen s tímto mostem, ale i v dalším rozvoji těchto jedinečných míst.
Obcím Libošovice/Troskovice jsme nabídli, že pokud se obce přihlásí k vlastnictví mostu, oba kraje se konkrétním memorandem zaváží k finanční podpoře jak při opravě tohoto mostu, tak v případě realizace dalších smysluplných záměrů souvisejících s rozvojem cestovního ruchu v této oblasti.
✒Po všech formalitách, které je v tomto smyslu třeba projednat v obou krajích a připravit financování, by se od ledna příštího roku mohl rozběhnout proces určení vlastnictví a příprav na potřebnou rekonstrukci.
Děkuji sousednímu kraji i dotčeným obcím za snahu uchovat historické památky i dalším generacím a ochotu začít s potřebnou rekonstrukcí i dalšími akcemi v tomto regionu.

#ceskyraj #libosovice #troskovice #podseminskymlyn #podseminskymost #kralovehradeckykraj #libereckykraj