Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


V uplynulých týdnech patřilo k nedůležitějším bodům mého programu vyřešit podmínky (v souvislosti s protestem lékařů) pro fungování našeho krajského zdravotnictví. Po mnoha projednáváních jak na krajské úrovni se zástupci jednotlivých nemocnic a zdravotnických odborů, tak při jednáních s vládou i v Senátu, jsme dospěli k dohodě. Respektuje parametry té celostátní, ale protože se stejně jako každý rok snažíme také udržet konkurenceschopnost krajských nemocnic vůči platovým možnostem FN HK, garantujeme našim lékařům minimální platovou hranici v jednotlivých kategoriích L1-55 tisíc, L2-75 tisíc a L3/95 tisíc. Současně chceme podpořit v tomto ohledu podmínky i pro zdravotní sestry, jimž bude nad rámec celostátní dohody zvýšena mzda ještě o 3,5 %.

A kromě stabilizace mzdových podmínek a tím i zajištění rozsahu poskytované krajské zdravotnické péče pro příští rok mne těší, že jsme připraveni v příštím roce na další investice do modernizace našich krajských nemocnic, což patří k mým prioritám v oblasti zdravotnictví od prvního dne, kdy jsem v před sedmi lety vstoupil do veřejného života. Díky opakovanému osobnímu projednávání napříč politickým spektrem a zajištění ekonomické připravenosti kraje se nám v posledních letech daří naplňovat strategii investovat v objemu alespoň 1 miliardy korun do každé z nich a zlepšovat tak jak kvalitu poskytované péče, tak vytvářet lepší pracovní podmínky zdravotníků a ekonomicky efektivní provozní podmínky.

Po realizaci první etapy v Oblastní nemocnici Náchod, probíhají nebo jsou připravené rekonstrukce a výstavba nového pavilonu v Rychnovské nemocnici a v Nemocnici Jičín, nových operačních sálů a laboratoří ve Dvoře Králové nad Labem a etapové modernizaci nemocnice v Trutnově. Pro příští rok je připravena k zahájení druhá finální etapa náchodské nemocnice – stavba pavilonu (s označením D) na místě stávajících pavilonů D a E.
Předchází jí výstavba nového akutního urgentního příjmu v ceně 96 milionů korun, jejíž dokončení je plánováno na srpen 2024 a návazně od září bude zahájena druhá etapa modernizace náchodské nemocnice v celkové výši 1,52 miliardy korun.
Ta spolu s novým urgentním příjmem zajistí výrazně lepší efektivitu, kooperaci oddělení a logistiku včetně přístupů pro pacienty, zdravotníky i dodavatele materiálu. Kraj současně zrealizuje centrální zastřešenou halu s hlavním vstupem přes pavilon B a stavební úpravy ve stávajících přilehlých pavilonech A, B a C, aby všechny nově provázané prostory došly co možná největšího využití. Jedná se například o rozšíření stávajícího oddělení neurologie v pavilonu B do prostor přestěhované urologie, realizace lékárny v pavilonu C a realizace ambulancí v pavilonech A a B.
Nový urgentní příjem v druhém podlaží pavilonu A umožní okamžitou prvotní centralizovanou zdravotnickou péči a ošetření v jednom místě s následným systematickým rozdělením pacientů dle typu onemocnění či úrazu. Tím bude zakončena celková rekonstrukce přístupového prostoru nemocnice a plynule naváže na již nově zrealizované pracoviště P1. Současně dojde k novému využití uvolněných prostor bývalého ARO.

V novém pavilonu D se bude nacházet laboratorní patro s transfúzní stanicí, hemodialýzou a mikrobiologickou a biochemickou laboratoří. Díky tomuto pavilonu se také rozšíří interní a urologické ambulance. Pavilon bude mít nové oddělení onkologie a interní jednotky intenzivní péče a péče pro předčasně narozené děti, nové interní lůžkové oddělení a léčebnu dlouhodobě nemocných. Součástí pavilonu bude také rozšíření dětského lůžkového oddělení a centrální hospodářské zázemí pro zásobování nemocničního monobloku. V rámci etapy vzniknou také prostory pro radiologii, které provozně navážou na stávající zobrazovací metody umístěné v pavilonu K a zároveň navážou na centrální zastřešenou halu.