Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


☕Téměř po roce, kdy to nejprve nebylo z důvodů epidemie a následně každodenního řešení uprchlické krize možné, jsem se dnes opět setkal s občany k povídání o věcech kolem nás, a to v rámci své již 35. Pražírny – tentokrát v Novém Městě nad Metují.
⚡⛽Čekala mne plná restaurace, a jak se dalo očekávat, jedním z hlavních témat podvečera byla současná energetická situace. Probrali jsme návrhy obsažené ve výzvě hejtmanů vládě z minulého týdne, vyslechl jsem si další konkrétní pohledy od přítomných odborníků i těch, kteří již pociťují dopady situace například ve svém podnikání. Shodli jsme se na tom, že nezáleží na tom, zda vláda – potažmo ministerstvo průmyslu a obchodu – vyslyší konkrétní návrhy řešení hejtmanů, ale zásadní je, aby s nějakým řešením, které pomůže zvrátit hrozící scénáře dalšího vývoje přišla, a to bez prodlevy.
‍♂Diskutovali jsme také o důsledcích rozdělené společnosti a toho, jak jsme se dostali až tak daleko, že dnes už hledáme v problémech hlavně důvody k označení viníků „odnaproti“ namísto abychom se snažili bez ohledu na to, kdo má jakou barvu trička, hledat v prvé řadě řešení a případně byli schopni se na něm spolupodílet.
Měli bychom se zase naučit poslouchat své názory a návrhy navzájem, přemýšlet o nich, a to bez ohledu, zda nakonec najdeme shodu. Hodnotit podle ověřených informací, odvedené práce, a ne podle politické zkratky či slepě přejatých názorů druhých.
‍⚕Otevřeli jsme problémy ze sociální oblasti a s nedostatkem personálu i lékařů ve zdravotnictví.Mluvili jsme o dopravě. Vysvětlil jsem co, je v kompetenci kraje a co města, a kde je možné hledat synergie (například v sociální oblasti, kdy kraj může pomoci přispěním na některé z městských investic, či pomoci s prosazením záměrů města u státu apod.). Odnesl jsem si tradiční „domácí úkoly“ – dnes týkající se autobusů veřejné dopravy a jedné z rekonstruovaných křižovatek. Nechám si obě od kolegů přiblížit a budu informovat.
Také jsem si vyslechl řadu shodných připomínek k několika oblastem, v nichž město za poslední čtyři roky jaksi „zamrzlo“, což se mimo jiné odráží v odlivu obyvatel a nespokojenosti zdejších občanů. S tím však nemůže pomoci kraj, ale pouze nadcházející komunální volby, a tak moje poslední rada na dnešním setkání byla ta, aby Novoměšťáci pečlivě zvážili, komu v nich dají svůj hlas a hlavně, aby k volbám přišli, protože jedině tak mají možnost situaci ovlivnit a změnit. Ostatně i já budu moc rád, když se Nové Město nad Metují opět probudí ze své letargie, neb je to místo s úžasným Geniem loci, místo mnoha mých vzpomínek, mám zde mnoho přátel a mám to tu moc rád.
Děkuji všem, kteří přišli, za zajímavou diskusi a restauraci Rajská zahrada za poskytnuté zázemí. Příští týden ve středu 7. 9, se těším na další setkání v Jaroměři – Josefově.