Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL ANEBO VZAL?!
Pondělí
…‍‍porada vedení k rozpočtu s ohledem na růst cen energie a materiálu v rámci investičních akcí. Jednali jsme také o další možné podpoře našich chovatelů (problémy s vlkem), kdy s náměstkem Pavlem Bělobrádkem řešíme postup pro jednání s ministerstvem životního prostředí. Dále jsme diskutovali o obchvatu Opočna a dalších otázkách souvisejících s rozvojem průmyslové zóny Kvasiny, jako je modernizace nemocnice či využití stávajícího území zóny. Probrali jsme shrnutí jednání se zdravotní pojišťovnou v souvislosti se snahou uzavřít smlouvu vycházející z našeho plánu poskytování zdravotní péče v nemocnicích.
…KACPU Hradec Králové odpoledne ukončilo provoz a od středy již pomoc ukrajinským uprchlíkům poskytují jednotlivé složky na svých běžných krajských pracovištích – z větší části na Ulrichově náměstí v HK. Dosavadní pětiměsíční fungování centra i nadcházející způsob registrace nově příchozích uprchlíků jsem shrnul v reportáži pro ČT – naleznete zde (čas 35:41) :
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/222411058060808/
…jednání v obci Holohlavy se starostou a zastupitelkou Renátou Špryňarovou o odhlučení části obce od D11. Na tohle téma jsem již opakovaně jednal s ŘSD a po měření hlučnosti, které proběhne v následujících týdnech, bude rozhodnuto o dalším postupu. Ale už na tomto setkání jsem po telefonickém ověření některých skutečností u ředitele ŘSD přislíbil další aktivní součinnost obci při prosazování protihlukové stěny.

Úterý
…videokonferenční jednání hejtmanů s ministerstvem vnitra, zdravotnictví a sociálních věcí
…zúčastnil jsem se části jednání dopravního výboru, týkající se vypořádaní připomínek k plánu dopravní obslužnosti do roku 2026.
…a opět velmi nepříjemné jednání ohledně Nemocničního informačního systému, kdy dodavatel zásadně neplní podmínky smlouvy a jsme nuceni řešit sankční postup.
…odpoledne naopak milé setkání se dvěma čerstvými držiteli titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje za rok 2021, jimiž se stali kovář Zdeněk Vítek a David Adamský, který vyšívá pavím brkem do kůže. Smyslem udělení tohoto titulu je vyjádření poděkování těm, kteří udržují a šíří dál umění tradiční rukodělné výroby. Tradiční řemesla jsou důležitou součástí našeho kulturního dědictví a bohatství. Smekám před trpělivostí, vědomostmi i zručností těch, kteří jim věnují a považuji také za velmi důležité, abychom i v dnešní době přeplněné moderními technologiemi nezapomínali na svoje tradice, které jsou našimi kořeny, a podporovali jejich zachování i pro budoucí generace.
…v podvečer jsem přijal pozvání na Kavčí Hory, abych si s redaktorem ČT v pořadu Interview povídal nejenom o policejních zásazích, politické nezávislosti Policie České republiky, ale také o smyslu Senátu PČR a potřebě zabránit dalšímu prohlubování rozdělení společnosti. Celý pořad naleznete zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/222411058040809/

Středa
…schůzka s generálním ředitelem Správy železnic a jednání o současném stavu investičních akcí s ohledem na finanční rozpočtové možnosti. Jednou z diskutovaných priorit na železnici byl koridor Praha – Česká Třebová nebo Praha – České Budějovice. Ale také analýza problémů z předchozího víkendu, kdy byl přesušen provoz na koridoru Praha – Olomouc.
…‍‍schůze senátu PČR, na níž jsme projednali:
✒ratifikaci smlouvy s Katarem o zamezení dvojího zdanění
návrh zákona o provádění mezinárodních sankcí (rozšíření sankčního katalogu pro zefektivnění uplatnění mezinárodních a vnitrostátních sankcí)
návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Bohužel zde mám pocit, že se jde cestou jen zákazů místo osvěty. Neuvěřitelně robustní systém nových vzájemných náhrad například mezi výrobci a obcemi na principu kolektivní viny, jen některé plastové výrobky atd.
novela zákona o ekologickém zemědělství s dílčími změnami pravidel podpory ekologického zemědělství viz upřesnění získávání certifikátu bio atd.
návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany ČR v zahraničních operacích do roku 2024 a na pobyt ozbrojených sil NATO na našem území. Posílení spolupráce se Slovenském a ochrana zastupitelského úřadu na Ukrajině.
návrh zákona o veterinární pomoci, který je adaptací evropských dohod týkajících se nákaz zvířat a jejich ochrany
návrh zákona o ochraně chmele, jenž obsahuje zpřísnění dozoru nad jeho sadbou a modernizaci evidence chmelnic
návrh zákona o svobodném přístupu k informacím – nově budou povinnými subjekty právnické osoby v odvětví dopravy a veřejných složek s dominantním vlivem státu
návrh zákona o evidenci skutečných majitelů, v němž dochází k nové upřesnění formulace vymezení skutečného majitele. Pro nadbytečnost je vypuštěno označení tzv. koncový uživatel. Je to mimochodem i podmínka pro možnost čerpání dalších evropských dotací.
✒ratifikace k vyslovení souhlasu o přístupu Finska a Švédska do NATO. Toto důležité rozhodnutí prozatím ratifikovalo 23 zemí, zbývá 7.
návrh novely obsahující zakotvení možnost používat finanční hotovost do Listiny základních práv a svobod. Jsem jedním ze 16 navrhující senátorů tohoto návrhu.

Čtvrtek
…pracovní schůzka s hlavní manažerkou amatérského souboru mladých nadšených muzikantů Police Symphony Orchestra, který již 10 nejen skvěle reprezentuje náš region v oblasti kultury, ale v rámci svých aktivit se také zaměřuje na benefiční činnost. Díky ní a příspěvkům od fanoušků podporuje péči o seniory, děti a zvířata, ale také ekologii a kulturu.
Společně jsme probírali vize dalšího rozvoje zahrnující například rozšíření dobrovolnické činnosti v rámci evropského regionu i možnost podpory činnosti orchestru ze strany kraje.
…jednání s ředitelem Náchodské nemocnice k její aktuální hospodářské situaci a schopnosti zajištění lékařské péče na různých odděleních. Také jsme jednali o okolnostech a postupu při řešení soudního sporu, týkajícího se dvou krajských organizací.
…po překonání mnoha peripetií, máme nyní platné stavební povolení a vyhověli jsme všem podmínkám, jimiž bylo podmíněno započetí stavby silnice II/303 Běloves-Velké Poříčí, jejíž záměr jsem před pěti lety oživil. Trasa přeložky je vedena na násypu a koryto Metuje přechází na dvou mostních objektech, které jsou navrženy tak, aby zvládly i hladinu 100leté vody. Projekt přeložky je pak navržen tak, aby odtokové poměry nezhoršil. Přesto jsem se ještě znovu sešel na podnět občanů, kteří vyslovili i přes dosavadní posudky obavy, s odborníky a zástupci údržby silnic i povodí Labe ke společnému jednání nad možnostmi dalšího zlepšení ochrany rodinných domů, které jsou v bezprostřední blízkosti toku řeky. Na základě mé prosby, bude prověřena ještě další možnost zlepšení řešení mostu na vtoku pro ochranu blízkých domů. O výsledcích tohoto šetření budu následně občany informovat.
…s kolegy radními pro regionální rozvoj a sociální oblast jsme řešili dotační programy a další návrhy na postup v řízení Centra evropského plánování.

Pátek
… v Kačerově, spadajícího pod Zdobnici, jsem s místními obyvateli diskutoval o odpadovém hospodaření obce v chatové oblasti a některých dílčích problémech s územním plánem. Přislíbil jsem určitou formu mediace s představiteli obce.
…jednání s ředitelem FN HK o stávajícím řízení nemocnice a plánech na další spolupráci poté, co dojde k změně na tomto postu. Shodli jsme se na nutnosti v té stávající kontinuálně pokračovat, zvýšit společné úsilí při získávání financí pro investice ve FN, a hlavně na nutnosti naplánovat další možnosti tzv. byznysové spolupráce, kdy by v mnoha případech mohly navazující péči zajišťovat krajské nemocnice. A naopak FN se bude muset ještě více zapojit do schopnosti přebírat případy, kdy je vhodné už uvažovat o specializované léčbě. Respektive je třeba v tomto ohledu více komunikovat pro lepší vzájemné porozumění při rozhodování o přemísťování pacientů.
…s vedoucím odboru dopravy jednání k nedodržování smluvních podmínek ve veřejné železniční a autobusové dopravě, o hospodaření dopravců a zvýšených nákladech PHM. Probírali jsme také problémy spojené s kapacitou vzhledem k (potěšujícímu) návratu zvýšeného počtu lidi do veřejné dopravy a dohodli jsme se, že i proto si musíme co nejdříve vynutit co nejvíce bezproblémové plnění povinností dopravců.
…☺a v pátek jsem měl na úřadě i neobvyklou dívčí návštěvu – malou Toničku, sousedku z naší obce, která se zajímala nejen o to, jak hejtman úřaduje za svým stolem, ale i o to, kolik váží generálská šavle. Obojí jsem jí nechal vyzkoušet.

Sobota, neděle
…víkend byl o fotbalu⚽ a kultuře. V sobotu jsem velmi rád přijal pozvání na oslavy 100 let fotbalu Rtyně v Podkrkonoší, kde si ještě jako (před více než 25 lety) aktivní fotbalista pamatuji škváru a dřevěnou tribunu. Dnes je zde nádherný udržovaný trávnatý povrch a místní fotbaloví funkcionáři mají velké plány, jak modernizovat kabiny i další zázemí zhruba za 12 mil Kč. Zaměřili tu pozornost zejména na mládežnické kategorie, což je mi s ohledem na budoucnost našeho fotbalu nesmírně sympatické. Popřál jsem rtyňskému klubu hodně dalších sportovních úspěchů, ale i těch ve spolupráci s městem při naplňování dalších plánů.
…večer jsem strávil na koncertě Štefana Margity s písněmi autora Michala Kindla, který mne společně s úžasným prostorem kostela sv. Josefa ve Slavětíně na Trutnovsku, přivedl na jiné než pracovní a běžné každodenní myšlenky. Za rekonstrukcí a znovuoživením kostela stojí manželé Kasperovi, kterým také děkuji za pozvání a příjemné setkání.
…⚽dnes, v neděli, mne později odpoledne čeká ještě tradiční pouť v Polici nad Metují, kterou ovšem zpestří fotbalové derby mezi místním FC Spartak, který je favoritem krajského přeboru, a Vysoká nad Labem. Jaké to bylo, napíši třeba zítra. Zatím přeji Vám všem krásný zbytek neděle a úspěšný nadcházející týden.