Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Mosty jsou pro nás v životě důležité. Nejenom proto, abychom se dostali z jednoho břehu na druhý či překlenuli horská údolí. Ale také proto, abychom se dostali jeden k druhému, když nás dělí menší či vetší rozdíly nebo život neplánovaně přetne proudem starostí hladkou cestu.
Mosty se v tomto kontextu jmenuje také jedna cena, jíž uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením. Královéhradecký kraj byl letos generálním partnerem 19. ročníku a v kongresovém sále Aldisu hostit ceremoniál slavnostního udílení těchto cen za rok 2021. Pro náš kraj i pro mne osobně to byla nejenom velká čest, ale zároveň možnost vyjádřit respekt k lidem, institucím a subjektům, kteří svou nadstandartní prací přispívají nemalou měrou ke zlepšení postavení osob se zdravotním postižením v naší společnosti.
Ocenění za vítězství v I. kategorii pro instituci veřejné správy patří městu Hradec Králové za výstavbu nového objektu pro rozvoj odlehčovacích služeb a za založení zapsaného ústavu a cenu předala patronka akce Livia Klausová.
Vítězem II. kategorie pro nestátní subjekt se stala společnost Emil Frey s projektem Handycars, který se věnuje komplexnímu programu dopravní mobility pro osoby se zdravotním postižením. Cenu předala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Věra Kovářová.
Cenu ve III. kategorii pro nestátní subjekt jsem s velkým potěšením osobně předal Pavlu Hejhalovi, který maluje ústy pro Nakladatelství UMÚN, a tak pomáhá získat prostředky i pro další handicapované spoluobčany.
Zvláštní cenu ve IV. kategorii převzali zástupci České televize Václav Myslík, ředitel výroby a Vladimír Salzman, vedoucí služeb pro smyslově postižené diváky, za vysoké navýšení tlumočení do českého znakového jazyka o desítky procent nad rámec povinností v době pandemické krize, z rukou handicapovaného profesionálního závodníka Rally Dakar a ambasadora Unicef Alberta Llovery.
Speciální cenu za výjimečně vstřícnou a dynamickou spolupráci směřující ve prospěch lidí se zdravotním postižením předal zástupcům Společnosti Železnice Slovenskej republiky ministr dopravy ČR Martin Kupka.
Královéhradecký kraj už řadu let usiluje o rozvoj sociálních služeb a péče o seniory, ale i zdravotně hendikepované spoluobčany. Vedle investic do sociální oblasti se nám také v rámci plnění nových smluv s dopravci podařilo nasazení kompletně bezbariérových linkových autobusů, které v dalších letech doplní i nové vlakové soupravy nebo vybudování informačního systému pro nevidomé osoby.
‍♂Pro mne osobně je velmi inspirující jak právě ti, kteří v životě nemají zrovna na růžích ustláno, mnohdy díky své vůli a odhodlání dokáží více než ti, kteří to mají jednodušší a ukazují nám ostatním, že život se má žít naplno. Najdeme-li ty správné mosty, můžeme se od nich mnohému přiučit.