Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL A NEBO VZAL?!

Patrně tak, jako u mnohých z vás velká část dění v uplynulém týdnu i u mne souvisela s válečným konfliktem na Ukrajině. Vlna nejrůznějších forem podpory se stejně jako v celé naší zemi zvedla i v Královéhradeckém kraji a každý den mne další a další projevy solidarity, mnohdy až dojemné, ujišťují v tom, že i my Češi se umíme, když je potřeba semknout a pomáhat. Nejsem příznivcem velkých proslovů, umím spíše jednat než řečnit a své postoje raději vyjadřuji skutky než prohlášeními. Přesto mi dovolte znovu a znovu vyslovit VELKÉ DÍKY VÁM VŠEM!, kteří pomáháte – a je jedno, zda tím, že ve své práci, která může v této situaci prospět, děláte více než byste museli, nebo tím, že se dobrovolně podílíte nad rámec svých povinností a starostí na činnostech, které jsou nyní nově potřeba, nabízíte ubytování, materiální nebo finanční pomoc. A rád bych věřil tomu, že solidarita a aktivní jednotný protest proti takovým projevům nevídané agrese, jaké se dějí nyní na Ukrajině, vydrží nejenom nám všem tady v Česku, ale i ve všech dalších zemích, které respektuji státní suverenitu, osobní svobody a humanismus, dostatečně dlouho k tomu, abychom je dokázali zastavit.
A dále už jenom věcně:
Pondělí
…jednání se starostou Dvora Králové nad Labem a jedním z členů komise pro liniové stavby o rozporu v souvislosti se stížností proti územnímu rozhodnutí a nezájmu ŘSD o přeložku Zboží – Choustníkovo Hradiště na úseku D11 z Jaroměře do Trutnova. Z mého pohledu byla tato záležitost již několikrát projednána s ministerstvem dopravy a ŘSD, nicméně budu současný postoj obou institucí prověřovat.
…setkání se starosty ORP našeho kraje k zajištění humanitární pomoci pro přicházející uprchlíky a nastavení spolupráce stát, kraj, města a obce, neziskový sektor atd. Řešili jsme také možnosti uskladnění materiálních sbírek, které vznikají spontánně napříč regionem.
…‍nastalou situací jsme se následně zabývali na poradě vedené kraje, abychom i zde probrali současná opatření. Dále jsme řešili dotace, další plány v souvislosti s organizací CEP, investice a finance kraje.
…na bezpečnostní radě kraje jsme zhodnotili dosavadní koordinaci všech zainteresovaných složek k zajištění bezpečnosti a pomoci. Probrali jsme organizaci jednotlivých činností při vzniku Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) a vytvoření podmínek spolupráce nejen IZS, ale i hygieniků, Odboru azylové a migrační politiky, Správy uprchlických zařízení, neziskových organizací, úřadu práce, VZP apod.

Úterý
…‍‍zasedání Asociace krajů ČR v Praze, jehož součástí byla krom řešení běžné agendy týkající se zejména problémů ve zdravotnictví, sociálních službách, v dopravě, rozpočtového určení daní či stavebního zákona, důležitá porada s ministerstvem vnitra. Projednávali jsme funkční systém provozu krajských asistenčních center pomoci Ukrajině.
Jedním ze zásadních problémů je zdlouhavý proces registrace k získání víza, a s ním související zdravotní pojištění či možnost pracovního zařazení. Proto jsem ministra vnitra požádal o projednání možnosti získání zdravotního pojištění, ještě před udělením víza. Zdravotnická zařízení nemají problém poskytnout ošetření. (více – viz můj úterní příspěvek).
…‍v podvečer zasedání klubu ODS v Senátu PČR a příprava na středeční zasedaní pléna, přičemž velká debata se rozvinula zejména v souvislosti s návrhem zákona branné povinnosti.
…hned v prvních dnech konfliktu jsem se spojil s předsedou oblastní rady partnerského regionu v Zakarpatské oblasti Volodymyrem Chubrikem a zajímal jsem se o konkrétní potřeby z hlediska možné pomoci z naší strany. Na základě specifikovaných požadavků jsme v úterý ve spolupráci s krajským zdravotnickým holdingem zajistili a odeslali zdravotnický materiál v hodnotě 1, 5 mil korun.
…společně s hasiči jsme připravili centrální sklad pro shromažďování materiální humanitární pomoci už organizovaných sbírek, které zajistily například města a obce. Vznikl v areálu hasičského záchranného sboru ve Velkém Poříčí. Nashromážděnou humanitární pomoc je třeba sem dopravit k vytřídění a do válkou postižených oblastí Ukrajiny bude odesláno to, co bude potřeba na základě aktuální poptávky. Centrální sklad je v provozu od středy 2. března 2022 na adrese Náchodská 530 (areál stanice), Velké Poříčí, a to od pondělí do pátku mezi 8:00 až 18:00, v mimo uvedenou dobu je potřeba volat kontakty +420 775 862 740 nebo +420 725 085 122.

Středa
…Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině ve spolupráci s hasiči, policií a dalšími organizacemi zahájilo provoz (24 hodin denně 7 dnů v týdnu). Zabezpečuje prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny – lustraci, vydání statutu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Již vybudování tak rozsáhlého integrovaného improvizovaného pracoviště bylo výzvou. Všem, kteří se o to zasloužili – profesionální a dobrovolní hasiči, zástupci charity, složek IZS, úřadů i kongresového centra Aldis, patří velké poděkování. Na provozu centra kraj spolupracuje s Hasičským záchranným sborem KHK, krajským ředitelstvím policie, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), VZP, Diecézní katolickou charitou HK a také se ZZS KHK.
…‍‍schůze Senátu PČR, na níž bylo projednáno a schváleno:
▶prohlášení evropských vlád o využívání nosných raket Ariane, Vega a Sajuz (prodloužení možnosti využívat je ze střediska Guyana)
▶Úmluva o mezinárodních pravidlech pro zabránění srážek na moři (manévrování, světla a znaky lodí, podávání signálů)
▶ratifikace smlouvy s Korejskou republikou o leteckých službách (odstranění nesouladu v evropských smlouvách)
▶ratifikace smlouvy se Spolkovou republikou Německo o údržbě a rozvoji mezinárodní vnitrozemské Labské vodní cestě (úprava parametrů plavební dráhy například úsek Ústí nad Labem a Týnec a Pardubice parametry hloubky 230 cm)
▶návrh směrnice o rámci zavedení inteligentních dopravních systémů v oblasti silniční dopravy (povinně předávaná data)
▶návrh nařízení o hlavních směrech Unie pro rozvoj transevropské dopravní sítě (železniční dopravní infrastruktura pro osobní dopravu 160 km, nákladní 100 km, plná eletrifikace, silniční dálniční síť – v našem kraji D11 na hranice s PR a D35 z HK do Jičína, rozvoj vysokorychlostní tratí – v našem kraji spojení do PR)
▶návrh směrnice o energetické náročnosti budov (zpřísnění podmínek a aktualizace metodiky výpočtu energetické náročnosti budov 2030)
▶plán pro nepředvídatelné události pro zajištění dodávek potravin a potravinového zabezpečení v dobách krize (evropský mechanismus připravenosti a reakce)
▶nařízení o dodávání komodit a produktů spojených s odlehčování a znehodnocením lesů (zákaz dovozu komodit majících vliv na odlesňování) schváleno
▶nařízení týkající se finančních zdrojů EU, plánu víceletého financování, sankcí v souvislosti s agresí Ruska
▶nařízení o přepravě odpadů (zpřísnění pravidel pro přeshraniční přepravu odpadů)
▶zpráva o životním prostředí za rok 2022 (změny klimatu viz teplý rok a větší srážky, dostupnost vody, kvalita ovzduší, oběhové hospodaření atd.)
▶dokumenty k migraci, k převaděčství a k neoprávněnému zaměstnávání cizinců tzv. třetích zemí (opatření k zmírnění potencionálního zneužívání pravidel EU viz snaha o fungování efektivních smluv například s Tureckem apod.)
▶Horní zákon (nové limity při využití úhrad za nerostného bohatství a přerozdělování těchto financí mezi obce a stát)
▶změna zákona o pobytu cizinců (zrušení monopolu VZP, navýšení limitu na 120 tisíc EUR a možnost ze zdravotního pojištění matky hradit péči do 12 měsíců)
‍♂Pro schválení zákona o branné povinnosti (souhlas se vstupem do služby jiných armád) jsem nehlasoval. Jsem přesvědčen že s ohledem na situaci v Ukrajině a členství ČR v NATO není dobré, aby stát jen přihlížel obcházení bezpečnostní strategie státu. Zároveň návrh není v ústavně právním pořádku. Kompetenci navrhovat takový zákon má především vláda a nemělo by to být řešeno poslaneckou nebo senátní iniciativou. Z mého pohledu účast ve válce, vývoj války a zapojení kohokoliv nemá být jen něčím spontánním.
… cestou ze senátu jsem se zastavil ještě v nově otevřeném asistenčním centru v Aldisu, abych si přímo na místě promluvil s těmi, kteří tam již za první den provozu obsloužili 350 osob o tom, co je případně třeba ještě doladit či upravit (viz můj středeční příspěvek)

Čtvrtek
…běžná i operativní agenda s úředníky a kolegy, kteří potřebují řešit důležité věci jako například: projednat dvě zásadní témata investic ve školství, příprava páteční návštěvy premiéra, sjednocení potřebných informací k dalším záměrům v souvislosti s průmyslovou zónou Kvasiny-Solnice-Rychnov (plánované investice kraje, obcí, možnosti využití dotačních programů, infrastruktura, předpokládaná pomoc státu viz nemocnice RK a obchvat Opočna atd.)
…s kolegy jsme rovněž řešili téma zimní Olympiády dětí a mládeže, kterou plánujeme uspořádat na začátku příštího roku ve Špindlerově Mlýně. Nelíbí se nám dosavadní přístup Českého olympijského výboru, kdy nám určuje plno pravidel a požadavků nad rámec běžných záležitostí, navíc k partnerům, kteří jsou jejich sponzory, a to ještě v situaci nepoměrného financování akce (2 mil. ČOV a více než 14 mil kraj)! Tohle se musí změnit. Jsem rád, že se tomu náměstek Štěpánek intenzivně věnuje a já jsem závěry (dnes už všech krajů) projednal na úterním zasedání AK ČR, aby se na pátečním jednání v Praze vyjednávalo v zájmu všech.
…s radním Řehořem jsme probírali situaci kolem poplatků za vjezd na autobusový terminál v Hradci Králové a další jednání předpokládáme už o konkrétní smlouvě mezi Dopravním podnikem, krajem a dopravci.
…zabývali jsme i přípravou na to, že tuto neděli vstoupí v platnost celostátní změna jízdních řádů autobusové dopravy – informaci o změnách naleznete zde: https://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/v-nedeli-6–3–se-zmeni-jizdni-rady-autobusu–o-tyden-pozdeji-i-vlaku-337011/

Pátek
…‍mnoho operativy, v jejímž rámci jsem řešil například se starostou Trutnova Michalem Rosou situaci s uprchlíky a centralizací jejich registrace v KACPU, se zastupitelkou Pavlínou Špringerovou nabídku spolupráce při zajištění koordinace vzdělávání dětí uprchlíků.
…❌bohužel mne však také čekalo jednání o seškrtání investičních akcí v rámci plánu rekonstrukcí silnic v důsledku absence slíbených cca 100 mil Kč ze SFDI na mosty.
…‍další z řady jednání ohledně struktury pracovních míst na KÚ (nelíbí se mi neobsazená místa, účelové obsazování například půl úvazky u lidí, kteří mají primární pracovní aktivitu mimo KHK, a záměry zeštíhlení řídících míst).
…s ekonomickým náměstkem jsem diskutoval nad další strategií hospodaření kraje s ohledem nejen na investice, ale také obecné náklady na provoz, a to i v souvislosti s mezinárodním konfliktem na Ukrajině.
Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině navštívil premiér Petr Fiala. Během prvních dvou dnů zde bylo uděleno 604 víz, registrováno je dalších 500. Zvýšení potřeby zajištění ubytování očekáváme spíše až v dalších dnech, doposud to bylo pouze cca 50 míst, neboť zatím většina uprchlíků přijíždí za svými příbuznými či přáteli, kteří zde pobývají již dlouhodobě. Společně s premiérem jsme se přesvědčili, jak zde jednotlivé služby fungují a poděkovali jsme všem, kteří dělají vše proto, aby tomu tak bylo 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Premiér přislíbil, že vláda bude provoz center nadále intenzivně podporovat.

Sobota, neděle
…‍‍‍trocha odpočinku s rodinou a příprava na další týden den.
Při zamyšlení nad tím, co bych chtěl popřát kromě hodně sil a víry v dobré konce, mne napadl také jeden z citátů Václava Havla: „Až bude nejblběji, začne se to obracet k lepšímu“, přičemž bych byl rád, abychom byli co nejdříve svědky druhé části tohoto výroku.