Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍Nejen v rámci Broumovských diskusí, jsem debatoval v tomto týdnu o hodnotách v kontextu společnosti. Měl jsem také možnost se setkat s člověkem, pro nějž zaujala jednu z předních příček jeho hodnotového žebříčku snaha o integraci zdravotně hendikepovaných do společnosti. Letos v říjnu za ni byl dokonce vyznamenán prezidentem republiky – Mgr. Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, k čemuž jsem mu také pogratuloval.
Přišel za mnou pro podporu memoranda mezi radou a kraji. Tu samozřejmě dostal, ale povídali jsme si hlavně o SKUTEČNÉ podpoře, která mne obecně dlouhodobě zajímá. Proto jsem také, ať už v pozici prvního náměstka nebo dnes jako hejtman, při přípravách velkých krajských tendrů v oblasti dopravy loboval za to, abychom dbali na požadavky, které následně zvýší cestovní komfort ve veřejné dopravě z pohledu specifických potřeb cestujících s hendikepem‍‍ – například nové nízkopodlažní autobusy a v příštích letech i vozy vlakových souprav, informační systémy pro nevidomé apod. Průběžně se snažíme prosazovat investice do nových vlakových nástupišť a v neposlední řadě podporujeme plán pracovních příležitostí pro osoby s postižením.
V rámci naší diskuse jsem byl také informován, o společenské události MOSTY naplánované na jaro příštího roku v Hradci Králové u příležitosti předání ocenění těm, kteří pomáhají osobách s postižením. Velmi rád jí poskytnu záštitu, ale ještě raději budu, podaří-li se nám v následujících letech zrealizovat ještě více té skutečné podpory.