Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍Dnes jsem navštívil dvě krajská zařízení, která poskytují a zabezpečují služby v sociální a zdravotní oblasti.
V Barevných domcích Hajnice poskytují pobytové služby pro mentálně postižené (například s autismem či poruchami chování provázenými záchvaty agresivity), o něž se tu stará 131 pečujících (včetně 19 administrativních pracovníků).
Jako v obdobných zařízeních i zde se potýkají s fluktuací zaměstnanců, což mně vůbec netěší a budu chtít po vedení opatření, aby byla personální situace dlouhodobě stabilizovaná.
Jak jsem se mohl na vlastní oči přesvědčit, je zde také akutní potřeba modernizace prostor. Prohlédl jsem si celý areál – několik objektů pro terapie, pracovní činnost i chráněné bydlení – a seznámil se s tím jakým způsobem je zde poskytována péče. Zajímal jsem se i o provozní organizační a ekonomickou problematiku. A uvědomil jsem si, že bez ohledu na to, že je určitě vždy prostor na zlepšení a rozvoj, tak si všichni, kteří pracují v těchto službách a jejichž mottem je „Chceme něco dělat, chceme žít spolu, a ne jenom vedle sebe“, zaslouží hluboký obdiv, respekt a dík. Ten můj tedy určitě mají, a navíc i příslib, že bude snahou kraje zrealizovat do dvou let výstavbu nového domu náhradou za ten nejstarší, který již absolutně nevyhovuje současným standardům pobytové péče.
Druhá návštěva byla v dětské ozdravovně Království – Nemojov, kde se léčí děti již od roku 1928, i když od té doby prošlo zařízení mnoha změnami. Nabízí zde ozdravné pobyty pro oslabené děti s dýchacími či pohybovými problémy nebo dětskou nadváhou, ozdravné pobyty pro školy v přírodě a také krátkodobé odlehčovací pobyty dětí umístěných v náhradní rodinné péči.
Kapacita je cca 50 lůžek ozdravovny, 25 dětí v sociální péči a pracuje zde 20 zaměstnanců.
Kromě systémových problémů, vyplývajících zejména z nerovnováhy nároků na péči kladených podmínkami stanovenými ze strany MPSV na straně jedné a výší úhrad na pobyt jednoho dítěte na den, které jsou deset let beze změn na straně druhé, mi přijde zcela nepochopitelné‍♂, že na tuto kategorii pracovníků pracujících ve zdravotních a sociálních službách se při stanovování odměn za covidové období, jaksi úplně zapomnělo. Proto jsem kromě poděkování za práci zejména v nelehkých podmínkách uplynulého období slíbil, že pokud nedojde ze strany MPSV k nápravě, musíme zajistit odměny pro tyto pracovníky z vlastních zdrojů kraje.
Současně bych rád pomohl s budováním stabilního pracovního týmu neboť cílem je, abychom změnili i současnou spíše sezónní obsazenost na celoroční plné využití kapacity ozdravovny. ‍♂A s tím budou souviset i další jednání se zdravotními pojišťovnami, aby toto naše zařízení zařadili do sítě obdobných ozdravoven, kde se léčí i děti s plně hrazenou léčbou v rámci zdravotního pojištění, která nadále povede radní pro zdravotnictví.