Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Pondělí

📝porada vedení kraje, na níž jsme řešili například nutnost rekonstrukce přístupové cesty k pevnosti Dobrošov na základě požadavků HZS a další operativu

🗒️a jako obvykle před jednáním zastupitelstva jsem měl dílčí jednání se zastupiteli, abych vnímal podněty, popřípadě jejich priority ve vztahu k věcem, které dlouhodobě připravujeme nebo o nich rozhodujeme. Proto mě vždy překvapí některá vystoupení na zastupitelstvu, kdy si říkám, jestli pár lidí nekouká jen na špičku svého nosu místo toho, aby daný problém vnímali v komplexu celého regionu.

👩‍💼👨‍💼v rámci samotného jednání zastupitelstva jsme ale přesto 76 bodů programu probrali velmi věcně a bez mimořádností, díky čemuž jsem měl možnost se následně ještě setkat s představiteli průmyslu, 🧰💻kteří projevili zájem a chuť podílet se na změnách v našem odborném školství.

💃jednání o možné podpoře mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci ze strany ministerstva kultury

Úterý

🧾s vedoucím stavebního a územního odboru jsem diskutoval o blížících se změnách ve stavební legislativě a v připravované digitalizaci

🤝na slavnostním setkání se zaměstnanci CIRI při příležitosti 20letého výročí existence této organizace https://cirihk.cz/, jsem poděkoval za skvělou práci a výsledky především v oblasti získávání finančních prostředků z evropských a národních zdrojů, hledání nových příležitosti v oblasti inovacích a nových technologií, za efektivní poradenství pro organizace kraje a obce, za energetický servis atd. Zmínil jsem dosavadní podporu vedení kraje a promluvil jsem o svých představách, jak dál služby CIRI rozvíjet.

🏘zúčastnil jsem se vyhodnocení letošního ročníku průzkumu – Místo pro život, v němž jsme si letos ze 14 krajů odnesli 3. místo. Těší mne opakované umístění našeho kraje na předních příčkách různých průzkumů a veřejných anket, přičemž nejvíce si ale cením těch, které nevycházejí jenom z analytických dat, ale také z přímého dotazování občanů. A to je i tento případ. Pro mě je to také signál, že úsilí moje i mých kolegů ve vedení kraje má své konkrétní výsledky, reflexí toho, na co se ještě více soustředit a závazkem i velkou motivací v tom pokračovat. (více – viz můj úterní příspěvek)

Středa

👩‍💼👨‍💼schůze Senátu PČR, na níž jsme projednali například👇:

📑novou koncepci vzdělávání a zkoušek zvláštní odborné způsobilosti úředníků územních samosprávných celků, která je provázaná se zrušením obecné a zvláštní část bude zaměřena „na míru“ potřebám konkrétní správní činnosti. Zavádí se možnost prokázat způsobilost pro více správních činností v obci tzv․ průřezovou zvláštní odbornou způsobilost namísto zvláštní odborné způsobilosti pro každou z těchto správních činností. Zjednodušuje se úprava akreditace vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů. Administrativně se zjednodušuje proces výběru úředníků; zrušuje se speciální úprava převedení na jinou práci v případě neprokázání zvláštní odborné způsobilosti ve stanovené lhůtě (výpovědní důvod); zjednodušuje se odvolání vedoucího úřadu z funkce; a další.

👨‍⚖vyslovení souhlasu Senátu se jmenováním soudce Ústavního soudu – JUDr. Jiří Přibáň a JUDr. Tomáš Langášek.

👨‍💼zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za r. 2023, která hodnotí jeho působení v oblastech rodina, zdravotnictví a práce, sociální zabezpečení, veřejný pořádek, stavební řád a životní prostředí, justice migrace a finance, ochrana osob omezených na svobodě, antidiskriminační agenda a monitorování práv osob se zdravotním postižením. Zpráva obsahuje též legislativní doporučení ochránce Poslanecké sněmovně, informace o uplatněných připomínkách k připravovaným právním předpisům, či o komunikaci s Ústavním soudem.

📒Výroční zprávu Úřadu pro ochranu osobních údajů za rok 2023, která mimo jiné zavádí

novou efektivní metodiku pro kontrolu veřejného sektoru, která je založena na šetření prostřednictvím standardizovaných dotazníků. Úřad zaznamenal velký zájem odborné i laické veřejnosti o téma zpracování osobních údajů prostřednictvím kamerových systémů {byla vypracována nová metodika}.

💻odklad instrumentu atestu v rámci spisových služeb. Národní archiv bude nově disponovat oprávněním zpracovávat stanovené údaje pro ostatní archivy, jakož i zprostředkovávat elektronické podání žádosti o nahlížení způsobem umožňujícím dálkový přístup. Nově se specifikují dokumenty s označením „OMEZENÝ PŘÍSTUP“ a upravuje se nakládání s těmito dokumenty, čímž dochází i ke změně v zákoně o svobodném přístupu k informacím. Povinný subjekt nově neposkytne informaci chráněnou tímto označením, pokud stát původce nedal k poskytnutí souhlas. Návrh zahrnuje i další změny, např.: ČTK se zařazuje mezi tzv. soukromoprávní původce, kteří mají povinnost uchovávat dokumenty a umožnit výběr archiválií, ale nejsou povinni vykonávat spisovou službu.

🎖návrhy na udělení státních vyznamenání pro řádový den 28. října 2024, mezi nimiž se objevují jména J. Kubera, B. Hrabal, odbojová skupina bratří Mašínů, J. Fištejn, E. Jiřičná, J. Lada, J. Pavlica, D. Pecková, K. Svoboda, J. Szántó, J. Tichota.

Čtvrtek

🖋kromě různé operativy, jsem se věnoval hodnocení a přípravě závěrů týkajících se rozsáhlé kontroly DD Tmavý Důl, kterou jsem začátkem roku inicioval, a chci o ní informovat veřejnost příští úterý.

👩‍💼👨‍💼důležitým bodem dne pak byla porada ředitelů sociálních služeb v zařízeních, jež jsou součástí krajské sítě. Poděkoval jsem ředitelům a všem zaměstnancům za každodenní službu občanům, kteří potřebují sociální péči. Zdůraznil jsem, že kromě hospodaření je pro mě též důležitá stabilita zaměstnanců v těchto službách. Shrnul jsem poslední investice do výstavby nových kapacit nebo modernizace stávajících včetně našeho spolufinancování zařízení, která vznikají díky obcím a neziskovým organizacím. Informoval jsem o plánovaných rozsáhlých investicích v této oblasti a také jsem ředitele ujistil, že se budeme nadále intenzivně věnovat hospodaření a ocenění zaměstnanců. Jsme proto připraveni kromě státních prostředků nadále uvolňovat i finance kraje. Představil jsem také svou představu dalšího rozvoje sociálních služeb v kraji včetně priorit souvisejících například s podporou terénních a odlehčovacích služeb. A odvezl jsem si i pár „domácích úkolů“, které vyplynuly s individuálních debat se zúčastněnými.

Pátek

🏫v brzkých ranních hodinách jsem přijel do obce Dobré, abychom se zástupci obce a místní základní školy probrali výstavbu nové ZŠ. Začínají 8. 7. a všichni mají můj velký obdiv a respekt, že to díky různým okolnostem nevzdali. Náklady činí 75 mil korun, a proto jsme poté, co jsem si vše na místě prověřil, jednali o žádosti obce na individuální podporu ze strany kraje.

🎉po zahájení Festivalu Královéhradeckého kraje na Tylově nábřeží v Hradci Králové jsem se kromě této bohatým programem nabité akci, stačil ještě věnovat několika aktivitám na krajském úřadě.

🧒👦jednou z nich byla milá návštěva broumovské mateřské školky Začít spolu, kam jsem nedávno zavítal a slíbil, že je rád v sídle kraje provedu a seznámím s fungováním. Myslím, že jsme si to společně užili.

🚒setkal jsem se také s předsedou ASFČR Josefem Bisem, který mi představil činnosti spolku a byl jsem požádán o to, zda by kraj mohl být partnerem při hledání donátorů na celkovou rekonstrukci nejstarší hasičské stříkačky na světě.

⛪s generálním vikářem královéhradecké diecéze Janem Pasekou jsem hovořil o možnosti sjednání pracovního setkání s biskupem litoměřické diecéze v souvislosti s Charitou a záměrem na rekonstrukci Domova důchodců v Libošovicích.

👮‍♂️👨‍🚒v rámci zmíněného festivalu kraje, jsem také poděkoval hasičům a policistům za jejich službu v našem kraji a předal jim k poděkování i dárek v podobě technického vybavení (např. dron), které pomůže jejich každodenní činnost zefektivnit.

🎸🎤🎩a kromě toho, že v průběhu celého dne si mohli návštěvníci festivalu vychutnat program na pódiu, kde se střídali pohádkové a kouzelné příběhy s vystoupením Michala Horáka, orchestru Factorial! či punkem pro děti i dospělé nadupaným vystoupením Kašpárka v rohlíku a mnoho dalšího, mohli také nakupovat a ochutnávat to nejlepší z našeho kraje u stánků regionálních producentů. 🧀🍎🥩🧁🍺Na pódium jsme pak pozvali ty, kteří získali ocenění v letošním ročníku soutěže Regionální potravina, abychom jim pogratulovali a předali malé dárky. 👏Gratuluji ještě jednou všem oceněným! Seznam oceněných výrobků najdete zde👉: https://www.festing.cz/…/rp…/vitezne-vyrobky/

🌞☂A přestože nám do programu zasáhlo nejprve úmorným vedrem a potom i deštěm počasí, bylo skvělé vidět, že Vás, kteří jste přišli, program bavil, svými nákupy jste podpořili naše producenty a ani závěrečný koncert Lenky Filipové nebyl o velkou diváckou přízeň ochuzen.

Sobota, neděle

🗓červen, obdobně jako září, patří z pohledu počtu akcí nejbohatším, a tak jsem i já v rámci víkendu stihl navštívit například 🎊oslavy 150 let Gymnázia a 135 let studentské merendy v Novém Bydžově (viz můj včerejší příspěvek).

👩‍💼👨‍💼cestou jsem tak trochu přepadl (i když na předchozí pozvání) starostku Šestajovic Alenu Holečkovou při přípravě na zdejší odpolední oslavy a dětský den. Probrali jsme věci, které se nám společně podařilo vyřešit, jako např. zahájení majetkového převodu části silnice, oprava silnice apod. Bavili jsme se také o záměru výstavby sportovního hřiště, na kterou jsme přispěli dotací cca 1 mil Kč, a společenského zázemí obce, které chtějí budovat v objektu bývalého zemědělského družstva.

👨‍🚒sobotní odpoledne pak patřilo oslavám hasičů v Broumově, kde jsem tradičně poděkoval za jejich činnost, a to nejenom při zásazích, ale i při rozvoji spolkového života či udržování tradic. Popřál jsem jim co nejvíce úspěšných výjezdů, a hlavně šťastné návraty z každého z nich.

🏀🏊‍♀🥋neděli jsem zahájil rozloučením s výpravou na letní olympijské hry dětí a mládeže, která se v nadcházejících dnech bude konat v Jihočeském kraji (více viz můj dnešní dopolední příspěvek). Zbytek dne bude patřit rodině.

💁‍♂️Vám všem přeji příjemný zbytek víkendu a doufám, že pokud se odhodláte dnešní Svatojánskou noc zasvětit tradicím spojeným s🔥 pálením ohňů či sběrem svatojánských bylin🥀, nebudete k tomu pomoc broumovských hasičů ani jiných záchranných složek potřebovat. Krásný nadcházející – již letní – týden Vám všem!😉