Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Pondělí

👩‍💼👨‍💼bez ohledu na volby, mě čekal obvyklý pracovní týden – na rozjezd jednání Rady KHK se 115 body programu

📝povolební jednání – v podvečer, abychom spolu s dalšími z kandidátky Silní lídři předešli opět nějakým spekulacím, jako s prvním jsme jednali s početním vítězem voleb. Obdrželi jsme nabídku, na níž naše reakce nebyla o nějaké licitaci či egu jednotlivce, ale prostě byla nepřijatelná.

Úterý

🤷‍♂️bohužel, několik hodin poté, jsme se z médií dozvěděli, že již byla uzavřena dohoda s někým jiným. V průběhu příštího týdne budeme společně se členy a těmi, kteří dle výsledku voleb byli do zastupitelstva za Silné lídry pro kraj zvoleni, toto velmi zvláštním způsobem nabízené partnerství projednávat. Následně se rozhodneme, zda v tomto jednání dále vůbec pokračovat.

⚕přijal jsem pozvání na konferenci lékařů nikoliv z krajských ale soukromých lékařských ordinací, kteří ale s našimi zařízeními často úzce spolupracují např. při proškolování personálu apod. Dostal jsem několik dotazů k tomu, jaké vidím v nadcházejícím období výzvy pro zdravotnictví v našem kraji, ale i z hlediska potřeby změn, které by mělo toto odvětví doznat z celostátního hlediska. Zopakoval jsem to co, říkám v poslední době často – tedy, že v našem kraji se nám z hlediska krajského zdravotnictví v posledních letech a přes komplikace způsobené epidemií i dalšími mimořádnostmi podařilo stabilizovat nemocniční personál (dokonce jsme zaznamenali nárůst pracovních úvazků – jak u lékařů, sester i ošetřovatelů) a zrealizovat (nebo dostat do fáze reálné přípravy) důležité investice do modernizace všech našich krajských nemocnic. Tu jsme již koncipovali tak, abychom v budoucnu mohli obory, o kterých víme, že je v té, které nemocnici určitě chceme do budoucna dále rozvíjet. A z celostátního pohledu, což je i téma, kterému se chci věnovat v nadcházejícím období v Senátu, bude z mého pohledu třeba řešit systémové změny ve financování zdravotnictví, odpovědnosti zdravotních pojišťoven (jedině tak bude možné zajistit dostupnou a kvalitní primární zdravotnickou péči na celém území) a v neposlední řadě bude třeba revidovat osnovy a systém vzdělávání středního zdravotnického personálu. Měli bychom také definovat, zda a jaké výkony z těch, které doposud dělali výhradně lékaři, mohou například oproti sestrám s maturitou vykonávat vysokoškolsky vzdělané sestry, apod.

🗃️poté mě čekala všudypřítomná agenda na krajském úřadě

📺a později odpoledne jsem se ve studiu ČT zúčastnil předvolební debaty

Středa

👟na atletickém stadionu v Náchodě odstartovali sportovní soutěže dětí ze speciálních škol z našeho kraje. Přijal jsem pozvání na jejich zahájení a kromě toho, že jsem popřál všem soutěžícím dětem, aby si hlavně tento den užily bez ohledu na umístění, přišel jsem poděkovat všem, kteří se o jejich vzdělávání s respektem k jejich individuálním potřebám věnují a snaží se rozvíjet to, v čem jsou děti dobré.

🚗odpoledne jsem strávil na Broumovsku návštěvou několika obcí, abych viděl, jak pokračují práce na odstraňovaní následků povodní.

🎙️a v podvečer opět jedna z předvolebních debat – tentokrát v Českém rozhlase

Čtvrtek

🤝dopoledne jsem se v Hynčicích setkal se všemi starosty povodněmi zasažených obcí (Meziměstí, Broumov, Hynčice a Otovice), abychom podrobněji probrali aktuální situaci a potřeby k řešení důsledků nedávných záplav. Projednali jsme, jak budou probíhat kontroly veřejného majetku, za který odpovídá kraj (silnice, mostky, veřejné budovy…). 💰A moc rád jsem jim oznámil, že se mi podařilo zprostředkovat pro tyto obce další finanční dar z Prahy v objemu 5 mil korun (v minulém týdnu to byl 1 mil korun) na likvidaci škod na obecním majetku. Nyní budeme řešit, kde a na co budou tyto prostředky využity.

…odpoledne bylo plné operativy, a kromě úředního papírování jsem například vyřizoval několik individuálních žádostí občanů, kteří se na mě obrátili s konkrétními problémy – například s vlekoucím se řešením odstranění černé stavby ve svém sousedství, oprav silnic apod. Jsem zvyklý,když se na mě někdo obrátí, si vždy daný problém podrobněji přiblížit, hledat řešení či zdůvodnit, proč to v dané situaci řešení nemá nebo doporučit možnosti, jak dále postupovat.

Pátek

🛤zasedání Správy železnic, a i zde jsme probírala situaci po povodních na kolejích, zavádění systému ETCS, hospodaření a investice. Dále pak byla předmětem jednání příprava rozpočtu na příští rok s ohledem na finance pro Správu železnic a údržba na železnici.

📝operativa a agenda na úřadě

🗳odpoledne jsem využil toho, že jsme šli s rodinou také splnit svou voličskou povinnost, a mohl jsem strávit trochu času s malým Toníkem

Sobota, neděle

👨‍👩‍👦‍👦dopoledne s rodinou a odpoledne čekání s týmem, který mi pomáhal ve volební kampani, na výsledky druhého kola senátních voleb. 🤝Ještě jednou chci i při této příležitosti poděkovat Vám všem, kteří jsme mi v kampani vyjadřovali upřímnou podporu, ať už v rámci mnoha osobních setkání či mailem, nebo telefonicky. Je to to největší ocenění mé práce a moc si toho vážím. Nicméně bych v této souvislosti chtěl jenom krátce zmínit i situaci, která byla v sobotu v médiích spojována s veřejně vyslovenou podporou v Polici nad Metují. Za sebe k tomu mohu říct pouze toto – žádnou takovou reklamu jsem si já ani nikdo z mého týmu neobjednal ani nezaplatil. A dle toho, co o tom zatím z dnešního pohledu vím, jedná se o v dobrém úmyslu, ale bohužel nepřesně pochopenou komunikaci mezi pracovníky polického úřadu, a celá záležitost bude pravděpodobně šetřena v přestupkovém řízení. Bylo by však dobré, aby si někteří novináři, nejprve zvláštním způsobem získané informace alespoň ověřili, než začnou vytvářet spekulace.

👏Závěrem to hlavní – velké poděkování všem, kteří jste přišli a dali jste mi svůj hlas. Stejně jako v předchozím období budu i v tom nadcházejícím usilovat o rozvoj Náchodska i celého regionu. Tedy místa, kde jsem se narodil, kde žiji se svou rodinou a chci, aby stejně jako v tom mém, bylo i v srdcích všech, kteří v něm žijí, tím nejkrásnějším místem pro život.

Krásný nadcházející týden Vám všem!🙂