Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍Každý máme vlastní pravdu, jíž každý den sami v sobě hledáme. Utváří a svými důsledky ovlivňuje naší životní cestu. Měla by ale být naší skutečnou vírou prověřenou vlastní zkušeností. Pravdu bychom neměli zaměňovat za přání nebo zkreslovat pro vlastní prospěch.
Dnes si připomínáme osobnost mistra Jana Husa, který byl před 606 lety za své postoje, jimiž pravdu hájil, upálen. Připomeňme si, ale hlavně jeho život myslitele, reformátora a kazatele, který dokázal oslovit svými názory široké vrstvy společnosti a podnítit vznik Husitského hnutí. Nebál se vyslovit kritiku, kterou mnozí sdíleli, ale sami se ji vyslovit báli. Pravdy si cenil více než vlastního života. Respektive než života bez možnosti říkat pravdu. Měl odvahu pro ni i zemřít na hranici.
Bohužel, dnes se mnozí z těch, co chtějí rozhodovat svobodách nás všech, nebojí naopak škrtnout pomyslnou sirkou pod hranicí s pravdou, když nevyhovuje jejich přání a vlastnímu prospěchu.
Měli bychom se zamýšlet nad tím, jakou cenu pro nás má pravda, protože dáme-li ji do výprodeje, rozprodáme postupně i svou svobodu a sami sebe.