Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Kromě zdravotníků byli zejména v uplynulých měsících svým maximálním nasazením potřeba také naši hasiči, kdy pomáhali hasit nejenom požáry, ale pomáhali zachraňovat majetek, zdraví a životy ‍i v rámci řešení krizové epidemické situace, při zvládání ptačí chřipky, při povodních nebo např. v posledních týdnech při likvidaci následků živelné pohromy způsobené extrémními meteorologickými jevy. O jejich každodenní nepostradatelné práci při těžkých dopravních nehodách ani nemluvě.
Zdravotníky navštěvuji v celém kraji pravidelně, a tak jsem se dnes pro změnu vydal zase za hasiči, abych i jim v prvé řadě moc poděkoval za jejich neuvěřitelné nasazení v nedávných velmi těžkých dnech, týdnech a měsících, ale také se osobně seznámil s aktuálními pracovními podmínkami pro jejich činnost a vyslechl si s čím se při své práci nejvíce potýkají, případně s čím bychom jim v rámci aktuálních možností jako kraj mohli ještě pomoci.
‍Začal jsem v HZS Trutnov, kde mají cca 1 500 výjezdů ročně (300 dopravních nehod, 250 požárů a 900 dalších technických zásahů). Probrali jsme materiální i personální zajištění stanice a došlo i na téma dostavby D11, která souvisí s dalším rozvojem regionu a pro zdejší hasiče to bude znamenat správu již 75 obcí s cca 120 tisíci obyvatel.
‍Pokračoval jsem v Jičíně, kde realizují ročně cca 1000 výjezdů (250 dopravní nehod, cca 120 požárů a 500 různých technických zásahů) a i zde jsme se bavili nejen o aktuálních pracovních podmínkách, ale také o předpokládaném zvýšení objemu pracovní činnosti této stanice v důsledku dostavby D35 v úseku z HK do Jičína. A v té souvislosti to bylo hlavne o možnostech investic do staveb hasičských stanic v Hořících a do budoucna pravděpodobně i v Nové Pace.
‍♂Vždy si při podobných setkáních uvědomuji, jakou máme v těchto lidech ze složek IZS – profesionálech s ohromným osobním nasazením, odpovědností, respektováním potřebných souvislostí a vzájemnou spoluprací, – ohromnou sílu. Je nazastupitelná! A to jak pro každého jednotlivce, který se dostane do situace, kdy je jeho zdraví, život či majetek v ohrožení, ale i pro zvládání jakékoliv krizové situace z pohledu celého státu. Ještě jednou jim všem děkuji!
Trutnovem a Jičínem moje setkávání s Vámi ale nekončí, osobní setkání i zpětná vazba jsou pro mou práci velmi důležitá.