Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


CO TÝDEN DAL A NEBO VZAL?!
Pondělí
…porada vedení kraje především o využití nemovitostí v Hradci Králové, které máme v současné době ve vlastnictví a nemáme pro ně dostatečné využití. Dalším tématem byla koordinace výstavby cyklostezek včetně hledání potřebných finančních zdrojů.
…‍‍mimořádná Rada KHK k dokončení 4 investičních bodů a k administrativě ukončení soutěží na výstavbu parkovacích prostor v ONN a pro zázemí u realizované rekonstrukce pevnosti Dobrošov.
…jednání s radním pro dopravu a vedoucím odboru dopravy o propadech/výpadcích příjmů ve veřejné autobusové a železniční dopravě, kdy díky tomu, že zejména na počátku roku se veřejnou dopravou téměř necestovalo, chybí jenom za 1. Q t.r. za výběr jízdného cca 145 mil Kč. Stát žádnou refundaci na veřejnou dopravu neposkytl, a tak ztrátu budeme muset kompenzovat z rozpočtu nad rámec cca 1 miliardy, které ve veřejné dopravě do železnice a autobusů dáváme. Alespoň částečné snížení deficitu očekáváme od většího využívání veřejné dopravy nyní v letních měsících.
…setkání s Ing. Arch. Zdeňkem Šindlárem v Radimi u Jičína, se kterým jsem si povídal nejenom o jeho uměleckých aktivitách malíře, karikaturisty, ale především o cestovním ruchu v okolí Sobotky a na Jičínsku.
…na závěr dne jsem si vyslechl odborníky k problematice zdravotní dětské péče v našich nemocnicích, abych věděl, jak by se měla v jednotlivých nemocnicích v nadcházejících letech rozvíjet.

Úterý
…v médiích jsem zaznamenal https://www.seznamzpravy.cz/clanek/data-ockovani-bez-registrace-se-u-cechu-minulo-ucinkem-170082#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=wc4XyIExkmo-202107192025&dop_id=170082&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
‍♂Očkovací strategie se stále mění, nicméně efektivita očkování na nádraží či v obchoďáku je více než diskutabilní. A namísto přesvědčovací strategie, na kterou vláda už téměř rezignovala, nyní uplácením teniskami a iPody učí mladé lidi, že pokud mají něco udělat, musí napřed něco dostat?!
…dopoledne jsem strávil nad nezbytnými papíry či dílčími interními jednáními na KÚ a odpoledne jsem jel podpořit snahu Josefa Horáčka, starosty Jaroměře o záchranu pevnosti Josefov na jednání na Úřadu vlády ČR s ministryní Dostálovou (MMR). Diskutovali jsme o hledání finančních prostředků – v našem případě pro začátek alespoň v objemu cca 600 mil. korun. Kromě starostova apelu
na odpovědnost státu a potencionální záměry využití pevnosti Josefov v kontextu dosavadní snahy města finančně pevnost zachraňovat, jsem za kraj vznesl požadavek na nutnou koordinaci při hledání peněz na obnovu pevnosti – mezi státem (zejména ministerstvy místního rozvoje, kultury a obrany), krajem a městem. Zdůraznil jsem i nezbytnost sjednocení dílčích záměrů k využití jednotlivých objektů pevnosti. A nabídl jsem krajskou součinnost při financování nebo procesu zpracování dotačních žádostí. Hlavní úloha je však státu, a to především v konkrétních výzvách na čerpání finančních prostředků. (více – viz můj úterní příspěvek)

Středa
…‍14. schůze Senátu PČR v jejímž průběhu jsme projednali:
▶návrh ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod a jako jeden z navrhovatelů novely ústavního zákona, kterým se mění Listina, ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb. jsem rád, že hlasováním v Senátu PČR a po předchozím schválení Poslaneckou sněmovnou PČR, byla ukončena téměř dvouletá diskuse k tomuto tématu a návrh byl ústavní většinou přijat. (viz můj středeční příspěvek)
▶návrh zákona o invazivních druzích (adaptační změna zákonu s cílem zabránit zavlékání a šíření nepůvodních druhů), přičemž největší diskuze byla k zákonu o myslivosti, neboť se v tomto návrhu vypouští úprava plánu mysliveckého hospodaření v honitbě. A protože si myslím, že o honitbě mají rozhodovat myslivci nikoliv úředníci a má se chránit především právo vlastníka, při schvalování jsem podpořil pozměňovací návrh v tomto duchu. Škoda, že slib ministra zemědělství o předložení nového zákona o myslivosti, který by vše upravoval komplexně, naplněn nebyl.
▶schválen byl harmonogram aktivit a doporučení členským státům EU v oblasti práv osob se zdravotním pojištěním
▶schválen byl i návrh doporučení Evropské unie pro řešení situace dětí v nouzi
▶schváleno bylo i rozšíření pravomoci Agentury EU pro lidská práva v souvislosti s policejní a justiční spolupráci v trestních věcech
▶klíčový zákon pro přípravu nového jaderného zdroje a pro jeho financování tzv. Lex Dukovany (opatření k přechodu na nízkouhlíkovou energetiku), byl rovněž schválen. Je potřeba zdůraznit, že je to v souladu se státní energetickou koncepcí z roku 2015 zpracovanou odborníky, a my politici máme po zvážení všech okolností odpovědně naplňovat směr energetického zabezpečení. V současné době by alternativní zdroje nahradily pouze polovinu stávající jaderné energie. Zároveň je potřeba si uvědomit, že se bude zvyšovat spotřeba například i díky elektromobilitě. Navíc Dukovany jsou plánované pouze jako náhrada po skončení životnosti dvou bloků. Jsem přesvědčen, že budeme muset tento strategický problém řešit komplexně a s velkou pokorou nejen k financím, ale i s ohledem na to, že jsme průmyslově orientovaná země.
▶zákon o elektronických komunikacích stejně jako akt o umělé inteligenci, byly schváleny s pozměňovacími návrhy
▶schválen byl také návrh nařízení Evropského parlamentu o zahraničních subvencích narušujících vnitřní trh
▶požádali jsme přítomného vicepremiéra Havlíčka, aby se senátu vyjádřil k účasti kandidátů ČSSD při kontrole Státního úřadu inspekce práce v jedné z firem v Krupce na Teplicku
▶schválen byl i zákon o hnojivech (adaptační novela, která obsahuje mimo jiné podmínky pro skladování hnojiv, evidence jejich používání a označování)
▶schválen byl návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR (stejná úprava, která byla použita minulý rok ve volbách do krajů)

Čtvrtek
…jsem moc rád, že kromě 600 mil korun, které se nám v současné době podařilo získat z výzev programu REACT, se po čtvrteční návštěvě premiéra v Rychnovské nemocnici podařilo získat v návaznosti na řadu předchozích jednání také konečné resumé k naplnění slibu z vládního Usnesení o rozšiřování průmyslové zóny Kvasiny a v souvislosti s tím i nutné modernizaci Rychnovské nemocnice. Což znamená dalších 300 milionů korun a celkem tedy 900 milionů korun pro zdravotnictví v našem kraji.
(více – viz můj páteční příspěvek)
Uvědomuji si ale také množství práce všech lidí kolem sebe při hledání odpovídajících výzev a přípravě podkladů k aktualizaci projektu modernizace rychnovské nemocnice a všem moc děkuji.

Pátek
…po přečtení https://echo24.cz/a/SdU6g/cestne-prohlaseni-uz-nestaci-ministerstvo-v-tichosti-zmenilo-pravidla
‍♂mi přijde až neuvěřitelné, že je možné přesvědčovat zaměstnavatele, aby pokud mají možnost, nadále testovali zaměstnance a současně při současné epidemické situaci vyžadovat po pravidelně testovaném člověku další testy pro aktivity v běžném životě!
…protože se chystám v příštím týdnu trochu dovolenkovat, čekala mne hora papírů, nesčetně telefonátů či řešení stížnosti na přecházení chodců u FN HK v rámci probíhající rekonstrukce silnice I. třídy nebo také v souvislosti s problematickou dopravní situací u Třebechovic v rámci rekonstrukce křižovatky a budování podjezdů pro cyklostezku pod silnicí I. třídy.

Sobota, neděle
…alespoň na víkend jsem se ocitl V Nebi v Jizerských horách, abych načerpal síly na dovolenkový týden, který budu trávit v roli táta-máma při opatrování mladšího syna Toníka.
‍♂A vám všem přeji do toho nadcházejícího také alespoň jeden nebeský zážitek – například při sledování Perseid na noční obloze, které se v tomto období začnou objevovat. ✨