Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Přestože náš kraj stále patří k těm nejméně postiženým epidemií covid-19, přesto i zde počty pozitivních případů narůstají. Proto nečekáme, až budeme nuceni čelit krizovým scénářům.
Rozšiřujeme testovací kapacity laboratoří v krajských nemocnicích a Fakultní nemocnici Hradec Králové, které je oproti jarnímu stavu nyní zdvojnásobily a hledáme možnosti, jak dokoupit další kapacity v externích laboratořích.
Aktivujeme také mobilní testovací týmy – Armády ČR (v případě, že by plošné testování ve školách odhalilo velký nárůst pozitivních případů a tím i větší potřebu PCR testů, pomohou s testováním vojáci) a testovací tým HSZ KHK.
Odlehčujeme nemocnicím, kde je oproti jarní vlně mnohem více necovidových pacientů, potřebujících intenzívní péči. Aby v důsledku toho nedocházela nemocniční lůžka, snažíme se pacienty s covid-19, kteří jsou již ve fázi doléčení, překládat do jiných zařízení, která jim budou schopna potřebnou péči v potřebné kvalitě poskytnout.
Rozšiřujeme očkovací kapacity.
A v neposlední řadě, vidíme jako důležitý prostředek k předcházení těžkého průběhu nemoci (a tím dalšímu i zvyšování zátěže nemocnic) monoklonární protilátky či léky, které mohou – zejména u rizikových skupin a při jejich nasazení v počátečním stádiu nemoci – takovému průběhu zabránit. Proto se snažíme, aby bylo možné jejich aplikaci využívat v maximální možné míře.