Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Při hledání nominací významných osobností Královéhradeckého kraje na ocenění v letošním roce, jsme nemohli vynechat tenistku Kateřinu Siniakovou, za její mimořádné sportovní úspěchy a reprezentaci kraje a České republiky. Bohužel epidemická situace neumožnila zrealizovat ceremoniál předávání všech ocenění ještě do konce roku a musíme jej přeložit na cca březen/duben roku příštího. V tu dobu bude však Kateřina již opět ve světě za svými sportovními výzvami, a proto jsem ji pozval k převzetí ocenění na KÚ ještě před jejím odjezdem.

Když jsem se na setkání připravoval, říkal jsem si, že bychom mohli najít společnou řeč právě o jejím sportu, neboť jej také maličko ovládám a sport obecně mám moc rád.
‍♂Přišla sympatická skromná mladá žena v doprovodu svého tatínka a mladšího bratra a skutečně jsme si povídali o sportu. Bylo to moc příjemné povídání, ale v tom tenisu máme společné asi leda tak to, že při něm podobně ne/zvládáme ve vypjatých chvílích emoce a házíme v takových situacích raketou. Myslím, že to mi jde celkem srovnatelně dobře. Zde ovšem naše tenisová podobnost zcela končí.

Mám velký respekt a obdiv k jejím výsledkům, za kterými je obrovská disciplína, talent a píle s níž trénovala již od 5 let pod vedením svého otce. Ve svých 25 letech je vítězkou Fed Cupu z roku 2018, 17 x zvítězila v turnajích Ženské tenisové asociace (WTA) a Mezinárodní tenisové federace (ITF), včetně Frech Open a Wimbledonu, a devětkrát tyto turnaje vyhrála i ve dvouhře. Na letošních letních olympijských hrách získala zlatou medaili ve čtyřhře a 1. tenistkou na světovém žebříčku v této disciplíně, resp. vítězkou WTA Finals 2021 – ženská čtyřhra. Vyzařuje z ní však skromnost a pokora.
Mezi její další sny patří zahrát si jednou se svým mladším bratrem, který se rovněž bílému sportu věnuje, světový sourozenecký tenisový mix. Prý si na bratra počká, až se dostane ve světovém žebříčku na takovou pozici, která mu v těchto výjimečných turnajích umožní startovat.
A našli jsme přeci jenom ještě něco společného, a to hrdost a lásku ke kraji, ze kterého pocházíme.
Pogratuloval jsem Kateřině k dosaženým úspěchům a popřál jí do dalšího života naplnění všech sportovních i osobních snů. A bylo mi potěšením předat této mladé sportovkyni, která je zcela jistě velkou osobností a skvělou reprezentantkou kraje, ale také inspirací nejen pro další mladé sportovce, ocenění – Medaili Královéhradeckého kraje I. stupně.