Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


‍♂Po sobotním sledování dovedností a předávání cen lyžařským závodníkům po dojezdu na Skiinterkriteriu v Říčkách jsem dnes stál pro změnu na startu 25. ročníku závodu psích spřežení na dlouhé vzdálenosti ŠEDIVÁČKŮV LONG , jež také Královéhradecký kraj dlouhodobě podporuje. Ovšem na rozdíl od soboty, kde jsem si sám sjezdovku na lyžích vyzkoušel, jsem dnes v Deštné pejskům a jejich musherům jenom popřál na startu šťastnou cestu a co nejlepší čas v cíli.
Tento čtyřetapový a pětietapový závod psích spřežení na 200 km a 300 km po hřebenech Orlických hor s jedním či dvěma povinnými přenocováními na Mistrovstvím ČR a jedním z nejtěžších závodů v Evropě (spřežení nastoupají během závodu více než 7500 metrů).
Letošního ročníku se účastní 74 závodníků. Atmosféra na startu byla úžasná a přestože počasí, mlha a tma zrovna nelákají k procházkám, tak o diváky okolo tratě nebyla nouze. ‍♂Pořadatelům komplikovala přípravu protiepidemická opatření, ale bylo znát, že na rozdíl od loňského roku, kdy nebylo z důvodu epidemie možné tento závod uspořádat vůbec, jakákoliv možnost se do toho znovu pustit, byla dostatečnou motivací vše zvládnout. A zvládli to skvěle, za což jim patří velký dík.
Je to opravdu nevšední akce, a přestože tento sport se v našich klimatických podmínkách asi nikdy nestane úplně masovou záležitostí, i zde si našel mnoho svých příznivců, kteří se mu věnují se zápalem a láskou ke zvířatům i přírodě.
Náš kraj tak má další sportovní „unikát“ a jsem rád, že umíme podporovat nejenom to, co je nejviditelnější a nejznámější, ale podporujeme co možná nejširší spektrum takových aktivit, které krom toho, že nabízí další možnosti vyžití pro jejich přímé účastníky, zvyšují také turistickou atraktivitu našeho regionu.
‍♂Budete-li mít v nadcházejících 4 dnech chuť vidět pejsky a jejich mushery na trati či při odpočinku a táboření, máte možnost vydat se po jejich stopách (bližší informace najdete na: https://czechlongtrail.com/).