Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Již přes 30 let se věnuje centrum pro neslyšící v Hradci Králové rodinám se sluchově postiženými dětmi. Zahrnuje mateřskou školu Štefánikova, základní, střední a Vyšší odbornou školu poskytuje jim péči a vzdělání s ohledem na jejich jazykové a komunikační preference. Zřizovatelem v něm zastoupených škol je kraj. Mateřskou školu navštěvuje 115 dětí, základní školu 245 žáků a střední školu 112 žáků. Kromě nich se zde připravuje také 29 tlumočníků českého znakového jazyka.
Pro poskytovaný rozsah služeb, kam spadá i rehabilitace, individuální práce či setkávání s rodinami, začaly být využívané prostory postupně malé.
Proto v červenci 2020 začala výstavba nových, prostřednictvím přístavby dalšího patra na původní dvoupodlažní objekt.
Náklady na stavební práce a nákup vybavení činily 45,7 milionu korun s DPH, přičemž financování ve výši 21,8 milionu korun zajistila dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, na jejíž administraci se podílelo Centrum investic, rozvoje a inovací.
Nově vzniklé prostory slouží jako odborná pracoviště pro individuální práci a rehabilitaci, dále technické zázemí pro pedagogy, místnosti pro setkávání rodin a knihovnu. ‍Celá nástavba je kompletně bezbariérová pro osoby s tělesným i sluchovým postižením, vybavena odpovídajícím nábytkem a elektronikou. Centrum bude nyní sloužit i pro velmi potřebnou výuku a vzdělávání tlumočníků do znakové řeči, jichž máme v zemi velký nedostatek.
‍‍Opožděného slavnostního otevření (předání proběhlo již v prosinci 2021), které se uskutečnilo v minulém týdnu (v době trvání protiepidemických opatření to nebylo vhodné) jsem se z pracovních důvodů neúčastnil, ale přijel jsem sem dnes, abych se jak je mým zvykem, na vlastní oči podíval, jak celé centrum za běžného provozu funguje a jaké má další plány.
Povídal jsem si nejenom s pedagogy, ale i s žáky a například u středoškolského oboru zaměřeného na gastronomii (vaření i profesionální servis) jsem měl možnost vidět také něco málo z toho, co se zde již naučili. Jsem moc rád, že se i v této ekonomicky velmi komplikované době posledních let, podařilo takový projekt dokončit, musím však také vyslovit velký obdiv a poděkování všem, kteří tu každodenní provoz centra, spojený nejenom s vysoce odbornou péčí, ale i s osobním lidským přístupem, zajišťují.