Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Kde je vůle, tam je cesta

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor Parlamentu ČR za Náchodsko

Co týden dal anebo vzal?


Přijal jsem dnes britského velvyslance Nicka Archera, který projevil zájem se se mnou v rámci své cesty po Královéhradeckém kraji setkat. Seznámil jsem ho s aktuální situací i plánovaným rozvojem našeho regionu, a to zejména v klíčových oblastech, jako je doprava, zdravotnictví, školství či sociální oblast. Mluvili jsme rovněž o automobilovém průmyslu – nakonec automobilka Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku dodává vozy i do Velké Británie a partnerství s naším regionem zde má dlouhou tradici.
Nevyhnuli jsme se také tématu ekonomických a společenských dopadů pandemie koronaviru ani otázkám souvisejících s aktuální uprchlickou krizí v důsledku konfliktu na Ukrajině. A i v kontextu toho, jsme debatovali o tom, jak důležité je, aby ani s ohledem na odchod Velké Británie z EU, nebyla přerušena dosavadní spolupráce mezi našimi zeměmi v oblasti bezpečnosti.
Pan velvyslanec byl v tomto ohledu na mne dobře připraven. Věděl o mém působení v předchozí profesi, a možná i proto, jsme se tomuto tématu věnovali podrobněji. Shodli jsme se na tom, že je potřeba vzájemné vztahy a spolupráci na poli bezpečnosti rozvíjet a díky tomu účinněji předcházet rizikům a hrozbám, které v dnešní době přináší z velké části například kyberkriminalita apod.